IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ExxonMobil и Qatar Petroleum инвестират 10 млрд. долара в LNG терминал в Тексас

Проектът може да допринесе за създаването на около 9 хил. работни места през следващите 5 години и да внесе в хазната на САЩ над 31 млрд. долара

10:59 | 06.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската енергийна компания ExxonMobil и катарското държавно петролно дружество Qatar Petroleum планират да инвестират 10 млрд. долара в проект за терминал за втечнен природен газ Golden Pass в Тексас. 

Началото на строителството на съоръжението е планирано да започне през първото тримесечие на тази година, а въвеждането му в експлоатация – през 2024 г.

„Golden Pass ще осигурява големи и дългосрочни доставки на втечнен газ на световния газов пазар“, заяви председателят на съвета на директорите в ExxonMobil Дарън Уудс.

Двете компании се надяват, че ще успеят да постигнат мощност на хъба в Тексас от около 16 млн. тона втечнен газ на година.

Проектът може да допринесе за създаването на около 9 хил. работни места през следващите 5 години.

Според независими оценки, на които американците се позовават, САЩ ще спечелят от изпълнението на проекта до 31 млрд. долара. Освен това в хазната ще влязат допълнително 4,6 млрд. долара от косвени данъчни приходи на федерално и на щатско равнище.

В комюникето на петролния гигант се споменават плановете за инвестиране на над 50 млрд. долара през следващите 5 години в строителството на нови и модернизацията на вече съществуващите добивни и преработващи предприятия по крайбрежието на Мексиканския залив.

Самото изграждане на конструкцията е възложено на съвместното предприятие на компаниите Chiyoda International Corporation, McDermott International Inc. и Zachry Group.

По време на строителния процес ще бъдат ангажирани около 45 хил. работници, се посочва още в сайта на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още