IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабер: Глобалната дългова криза ще помогне единствено на долара

За икономическия специалист правителствените интервенции са една от основните причини за надвисналата рецесия

19:12 | 11.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Фабер: Глобалната дългова криза ще помогне единствено на долара

Глобалната дългова тежест и мащабните правителствени интервенции са добре дошли за американския долар, но не вещаят нищо добро за цените на активите, посочва инвестиционният гуру Марк Фабер, цитиран от CNBC.

Трудните времена за финансовите пазари ще доведат до продължителен период на висока волатилност – характеризираща се както със силни спадове, така и с пикове – на фона на замиращ икономически растеж, казва авторът на доклада Gloom Boom and Doom.

Прогнозата му за американската валута е базирана на предположението, че инвеститорите ще се обърнат към сигурността на щатската валута, докато правителствата вливат ликвидност на пазарите, в опит да спасят боледуващата финансова система.

„Въпреки факта, че Европейската централна банка (ЕЦБ) и европейските правителства ще наводнят пазарите с ликвидност, за да се спасят, глобалната ликвидност намалява“, казва Фабер. „Когато глобалната ликвидност намалява, това е лошо за цените на активите, но е добре за американския долар, какъвто беше случаят през 2008 г.“

През последните месеци доларът се повиши спрямо останалите валути, отбелязвайки ръст от над 5%. Поради задълбочаването на европейската дългова криза за същия период доларът поскъпна спрямо еврото с близо 7%.

През последните няколко години силният долар е отрова за рисковите активи и особено за компаниите на фондовия пазар, които разчитат на слабата валута, за да компенсират с износ отслабващото вътрешно потребление.

За Фабер правителствените интервенции са една от основните причини за надвисналата рецесия.

„Не виждам как западният свят, включително САЩ, Япония и Западна Европа, могат да се върнат към растеж. Те ще изпаднат в стагнация“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още