IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР няма да повдига обвинения срещу Хилари Клинтън

Доналд Тръмп обвини ФБР в непочтеност

11:28 | 07.11.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Директорът на ФБР Джеймс Коми. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Директорът на ФБР Джеймс Коми. Снимка: Ройтерс

Кандидатът на демократите за президент на САЩ Хилари Клинтън започва последния ден от надпреварата за Белия дом в понеделник с нова подкрепа след съобщение от ФБР, че не се очаква срещу нея да бъдат повдигнати обвинения в резултат на разследването на нейните имейли, предаде Ройтерс.

И Клинтън, и кандидатът на републиканците Доналд Тръмп ще прекарат деня в ключови за надпреварата щати, които могат да повлият на резултатите от изборите в САЩ във вторник.

Директорът на ФБР Джеймс Коми изпрати нови шокови вълни към президентската надпревара, след като заяви в Конгреса в неделя, че разследващите са работили "денонощно", за да завършат прегледа на новооткритите имейли и не са открили причина да променят заключението си от юли, че Клинтън не е нарушила законите, ползвайки частен имейл сървър по времето, когато беше държавен секретар на САЩ.

Дали изявлението идва навреме, за да промени настроенията или да поправи щетите, нанесени от засилената атака на републиканците срещу Клинтън в последните дни, не е сигурно. Десетки милиони американци вече дадоха гласа си в 10-те дни, откакто Коми съобщи в Конгреса за новооткритите имейли.

Поддръжниците на Клинтън се надяват съобщението на ФБР да бъде достатъчно, за да окаже подкрепа  и да сложи край на несигурността и атаките от републиканците, които подкопаха камапнията й през последните 10 дни.

"Решението на ФБР трябва най-накрая да затвори вратата на това републиканско шоу", коментира председателят на демократите в Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси, посочвайки, че изборите сега ще се решат от "качествата на кандидатите, а не от инсуниации".

Републиканците обаче продължиха с критиките към Клинтън въпреки изявлението на Коми.

"Тя просто вярва, че е над закона и винаги играе по собствените си правила", заяви говорителят на Камарата на представителите Пол Раян, настоявайки, че ползването на частен сървър от страна на Клинтън е "компрометирало националната сигурност".

Междувременно Доналд Тръмп обвини ФБР в непочтеност след изявлението на Коми.

По време на предизборна проява в Детройт Тръмп заяви, че би било невъзможно ФБР да прегледат до 650 хил. имейла за толкова кратко време.

"В момента тя е защитена от манипулирана система. Системата е напълно манипулирана. От доста време го казвам", заяви Тръмп, цитиран от BBC.

"Хилари Клинтън е виновна, тя го знае, ФБР го знае, хората го знаят и сега от тях зависи да раздадат справедлиост на 8 ноември", каза той.

Самата Клинтън не е коментирала изявлението на директора на ФБР, а от предизборния й щаб заявиха, че винаги са са били убедени, че ще бъде оневинена.

В неделя в Манчестър, Ню Хампшър, Клинтън заяви, че страната е изправена пред "момент на уреждане на сметките" и американците трябва да избират между "разделение и единство".

Последните проучвания на нагласите от неделя, преди съобщението на ФБР, даваха на Клинтън преднина от около 4-5 пункта.

Фючърсите върху американските борсови индекси се повишиха с над 1% след изявлението на Коми, а щатският долар също поскъпна по време на азиатската сесия спрямо основните валути.

Новините за изборите в САЩ може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
kaleksi
преди 7 години
Изводи:Уол Стриит е за Хилари (това става ясно от статията)ИДИЛ е за Хилари (как пък един атентат нямаше преди изборите, не като да нямат ресурс)Бомбите са за хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още