IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Американските компании не изпитват притеснения от поскъпващия долар

„Бежовата книга“ отново издава умерена оценка за представянето на щатската икономика

08:44 | 16.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	По време на редовното си заседание през септември централните банкери коментираха, &nbsp;че доларът може да накърни икономическия растеж. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

По време на редовното си заседание през септември централните банкери коментираха,  че доларът може да накърни икономическия растеж. Снимка: Ройтерс

Американските компании не изпитват притеснения от поскъпващия долар. Това става ясно от последното издание на „Бежовата книга“ на Федералния резерв на САЩ, в която централната банка анализира икономическата обстановка в страната, пише MarketWatch.

По-скъпият долар се споменава само веднъж. Само мениджърите от петролната индустрия в Мексиканския залив изразяват опасения, че високата стойност на американските пари прави по-скъп износа на петрол.

По време на редовното си заседание през септември централните банкери коментираха с известна загриженост, че доларът може да накърни икономическия растеж и да бъде причина за ниската инфлация. До момента обаче опасенията не се проявяват.

Активността в туризма – сектор, който може да пострада от по-силния долар, остава „във възход“, разкриват данните от „Бежовата книга“. Икономиката на САЩ продължава да расте „със слабо до умерено темпо“. Но това се посочва непрекъснато в изданието от 2011 г. насам.

Инфлацията остава „потисната“. Растежът на работните заплати се определя като слаб, като възходящ тренд от Фед наблюдават само в определени сектори, измежду които строителният и производственият. Потреблението се подобрява също със слабо до умерено темпо.

Във всички 12 региона, обхванати от изследването на Фед, състоянието на имотния пазар се подобрява, успоредно с условията на пазара на труда и на банкови услуги, отбелязва CNBC. Въпреки това работодателите отново посочват, че изпитват трудности при намирането на квалифицирани кадри.

Изводите в „Бежовата книга“ са съставени на база данни, събрани преди 6 октомври. От своя страна централните банкери ще се срещнат отново на 28 и 29 октомври, за да определят курса на паричната политика. На тази среща се очаква Фед да сложи край на третата серия количествени улеснения. Икономистите очакват това да се случи въпреки волатилността на фондовия пазар и резкия спад на доходността по 10-годишните американски облигации.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още