Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Фед: Бизнес активността се ускорява

Потребителите отново са започнали да харчат повече за пътувания и други стоки, пише централната банка в редовния си доклад

Фед: Бизнес активността се ускорява

Председателят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg LP

Бизнес активността в САЩ напоследък се е ускорила до умерени темпове. Причината за възстановяването е напредъкът, постигнат с ваксинациите срещу коронавируса и масивните мерки за фискална подкрепа, обяви Фед в публикувания в сряда свой икономически доклад, известен като "Бежова книга".

В резултат на това потребителите отново са започнали да харчат повече за пътувания и други стоки. Освен това растежът на заетостта се е ускорил през отчетния период от края на февруари до началото на април. Потребителските цени са продължили леко възходящата си тенденция, а като цяло анкетираните представители на компаниите са били по-оптимистично настроени за бъдещето.

Още по темата

В САЩ ситуацията на пазара на труда напоследък се е подобрила повече от очакваното благодарение на кампанията за ваксинация и правителствената помощ за преодоляването на коронакризата: През март бяха създадени 916 000 работни места извън селското стопанство. Засега Фед се придържа към много хлабавата си линия на парична политика, както показват протоколите от най-скорошното заседание.

От гледна точка на паричните власти подкрепата за икономиката ще продължи да бъде необходима, докато възстановяването не се засили. Месечните покупки на облигации на стойност 120 милиарда долара трябва да се запазят, докато не се постигне „съществен по-нататъшен напредък“ по пътя към пълна заетост и ценова стабилност.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл вече даде да се разбере, че спирането на покупките на облигации ще се случи много преди повишаването на лихвения процент. Средностатистически централните банкери очакват ключовият лихвен процент да се запази в диапазона от нула до 0,25 процента до края на 2023 година.

Федералният резерв вероятно ще намали своите покупки на облигации, преди да обмисли повишаване на лихвените проценти, каза председателят Джером Пауъл, засилвайки очакванията относно последователността на евентуалното излизане на централната банка от агресивната политическа подкрепа.

„Ще достигнем времето, в което ще ограничим покупките на активи, когато сме постигнали значителен по-нататъшен напредък към целите си от миналия декември“, каза Пауъл в сряда във виртуално събитие, организирано от Икономическия клуб на Вашингтон. „Това вероятно може да е преди - много преди - времето, в което обмисляме да повишим лихвените проценти. Не сме гласували за това, но това е смисълът на насоките“.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Технологичните акции повлякоха надолу американските индекси