IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед е притеснен от влиянието на спадащия петрол върху икономиката

Бързият растеж се запазва, след като работните заплати и търсенето на кредити се увеличават, констатира „Бежовата книга“

09:18 | 15.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ (Фед) изразява опасения относно влиянието на спадащите цени на петрола върху възстановяването на икономиката, става ясно от последното издание на „Бежовата книга“ на централната банка, предава CNBC.

Икономическият преглед, който Фед публикува 8 пъти годишно, отразява вижданията за по-бърз икономически растеж, но извежда на преден план няколко проблемни области.

Ниските цени на петрола се считат за положителни за потребителите, но се смятат за проблемни за енергийните компании. Поделението на Фед в Далас отчита, че енергийните фирми в щата Тексас възнамеряват да замразят наемането и съкращаването на персонал, което да съпътства спад в търсенето от 15 до 40%.

В региона на Канзас Сити се предвижда добивната активност и капиталовите разходи да бъдат по-ниски, като някои фирми заявяват, че изпитват трудности при получаването на кредити. Компаниите в обхвата на Фед в Атланта съобщават за по-високи петролни запаси по крайбрежията.

„Новините от 12-те области на Фед предполагат, че националната икономическа активност продължава да се разширява през отчетния период от средата на ноември до края на декември. Повечето области отбелязват „слаб“ или „умерен“ растеж“, гласи „Бежовата книга“.

„За сравнение – само регионът на Канзас Сити регистрира слаб ръст през декември. Въпреки това очакванията са за по-бърз растеж в следващите месеци.“

Извън новините за енергийния сектор докладът на Фед сочи за слаби празнични продажби в региона на Ню Йорк. Данните за продажбите на дребно сякаш потвърдиха това, след като се свиха неочаквано с 0,9 на сто през декември.

Като цяло изданието на централната банка посочва повишението на потребителските разходи като „слабо“ въпреки стимулите от рязкото поевтиняване на енергийните източници. Заради по-ниските цени на петрола на бензиностанциите галон бензин вече струва под 2 долара в някои области.

Положителният акцент в „Бежовата книга“ е, че бързият икономически растеж се запазва в съответствие с очакванията, след като работните заплати и търсенето на кредити се увеличават.

Данните издават смесена картина. На фона на надеждите за растеж Фед посочва, че продажбите на жилища и строителството остават на практика без промяна, докато „търсенето на продукти и услуги, свързани с енергийните източници, е отслабнало, въпреки че производството на стоки от енергийни източници се покачва“.

Работните заплати се повишават „умерено“, докато натискът върху възнагражденията „остава ограничен за работниците със специални технически умения“, гласи изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
balkando
преди 9 години
Изглежда икономиката се чувства чудесно, с изключение на печалбите на няколко сенатори и конгресмени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още