IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Икономиката на САЩ се разширява умерено

Мнозинството от компаниите остава оптимистично за краткосрочните перспективи, се казва в Бежовата книга на централната банка

13:25 | 05.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Според американската централна банка щатската икономика отбелязва доста умерени темпове на ръст. В същото време Фед обяви в сряда вечерта в своя икономически доклад "Бежова книга", че повечето компании в момента не изпитват тревога за възможна рецесия.

„Въпреки че опасенията относно митническата и търговската несигурност продължават, мнозинството от компаниите остават оптимистични за краткосрочните перспективи", се казва в доклада.

Експертите обръщат специално внимание на Бежовата книга, докато нетърпеливо очакват решението за паричната политика на 18 септември. Като цяло се очаква още едно понижаване на ставката, с което паричните власти искат да се противопоставят на забавянето на икономическо забавяне. Наскоро, в края на юли, Фед намали основната си лихва с една четвърт до диапазона от 2,0 до 2,25 процента.

Икономическият растеж на САЩ се забави значително през пролетта. Брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с годишен темп от 2,0%. В началото на годината темпът все още беше 3,1 процента.

Наскоро имаше и негативни новини от индустрията: според проучване сред компаниите тя се сви през август за първи път от 2016 г. Фед отбелязва в Бежовата книга, че икономическата активност в сектора се е забавила, откакто бе  публикуван предишният икономически доклад.

Председателят на Фед в Минеаполис Нийл Кашкари смята, че централната банка трябва да продължи да предприема действия на лихвения фронт. „Ако инвестициите продължат да се сриват, ако предупрежденията за рецесия продължават, тогава ние, като членове на Федералния резерв, трябва да направим всичко възможно, за да поддържаме добрият темп на икономиката".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още