IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Икономиката расте умерено, но без съществен напредък

Икономическият прогрес остава балансиран, но не достатъчно силен, за да бъде поддържан без приспособителна парична политика, издават данните от „Бежовата книга“

08:25 | 04.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Фед: Икономиката расте умерено, но без съществен напредък

Федералният резерв на САЩ (Фед) регистрира слаб до умерен икономически растеж в своите региони в последното издание на своята „Бежова книга“, но без съществен напредък, предава CNBC. Прирастът на потребителските разходи е минимален до слаб в повечето области, като продажбите на автомобилната индустрия допринасят за експанзията.

Само в две области те спадат – Филаделфия и Далас. Освен това в доклада на централната банка се посочва наличието на натиск върху работните заплати заради липсата на квалифицирана работна ръка, включително за шофьори на камиони в Ню Йорк, на строителни работници в Атланта и инженери в Далас.

„Информацията от 12-те региона на Фед сочи, че икономическата активност се е ускорила от последното издание на „Бежовата книга“. Въпреки това нито един регион не бележи съществен напредък по отношение на общия темп на растеж“, пише в доклада, базиран на информация, събрана преди 22 август.

Като цяло детайлите издават, че Фед се придържа към схващането, че икономическият прогрес остава балансиран, но не достатъчно силен, за да бъде поддържан без приспособителна парична политика.

Американските централни банкери търсят сигнали за ръст на заетостта, в частност – на работните заплати, както и знаци, че инфлацията се покачва. Въпреки това „Бежовата книга“ издава, че тенденциите при тези три категории „са сравнително без изменение“ през двумесечния отчетен период. Фед отбелязва само „по-голям натиск върху работните заплати в сектори, където не достигат квалифицирани работници“.

По региони потребителите в Сан Франциско „изглежда са по-оптимистични относно възстановяването“, тези в Ню Йорк излъчват разнопосочни сигнали, докато тези в региона на Кливланд и Ричмънд „са консервативни по отношение на разходите“.

Продажбите в сектор електроника в Сан Франциско се подобряват. Фед отчита силно търсене на софтуерни продукти в Бостън. Туризмът също расте. Повечето региони са оптимистично настроени относно бъдещата активност, като Бостън, Ричмънд и Сан Франциско бележат силен ръст на предварителните резервации през есента.

Банковата активност също се подобрява, Кредитирането расте във всички региони, включени в анализа на Фед. Активността в жилищния сектор остава ограничена, въпреки че ръст на строителството на многофамилни жилища има в Бостън, Ню Йорк и Далас. Промишлената активност се ускорява по-бързо в Кливланд, Ричмънд и Далас, а по-умерено в Ню Йорк, Атланта, Минеаполис и Канзас Сити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още