IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Икономиката се възстановява с умерено темпо

Последните данни от „Бежовата книга“ на централната банка подсказват за силен икономически растеж през второто тримесечие

22:01 | 16.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед: Икономиката се възстановява с умерено темпо

Икономиката се разширява със слабо към умерено темпо, отчита Федералният резерв на САЩ (Фед) в своята „Бежова книга“, пише CNBC. Потребителските разходи растат във всички области, обхванати в анализа на централната банка, а производствената активност се ускорява. Освен това и заетостта бележи ръст.

Докладът на Фед разкрива още, че като цяло ценовият натиск е бил удържан. Централната банка отчита по-високи цени на месните и млечните продукти и на строителните материали, но в шест от включените в анализа области по-високите цени на стоките, попадащи в тези групи, са били преодоляни. Освен това Фед отбелязва по-слаб натиск върху работните заплати.

„Бежовата книга“ е месечен доклад на американската централна банка за икономическата активност във всяка една от 12-те области на Фед.

Централните банкери съобщават, че в 5 от 12-те области икономическият ръст е бил умерен, докато в останалите седем активността е останала слаба. Въпреки това положителното е, че „повечето области са оптимистично настроени относно перспективите пред растежа“.

Информацията от „Бежовата книга“, компилирана от поделението на Фед в Канзас Сити на база данните, събрани преди 7 юли, съвпада с данните за заетостта, производството и други данни, които сигнализират, че растежът през второто тримесечие ще е по-силен.

Брутният вътрешен продукт на САЩ се сви рязко през първото тримесечие на годината, тъй като икономическата активност бе нарушена от лошото време, слабия прираст на запасите и бавното възстановяване на пазара на труда.

„Бежовата книга“ разкрива още, че в повечето области разходите на потребителите са се увеличили в последните седмици. Автомобилният бранш е допринесъл най-много за ръста на продажбите. Производствената активност също продължава да се възстановява в повечето области и в по-голямата част от подсекторите на отрасъла.

Не само че условията на пазара на труда се подобряват във всички области, а работодателите в няколко от тях изпитват трудности при намирането на квалифицирани кадри, отбелязва централната банка в своя доклад.

По време на двудневното си изслушване председателят на Фед Джанет Йелън заяви, че е оптимист по отношение на бавнорастящата икономика, но поясни, че работата на Фед не е приключила и поради тази причина трябва да предостави „по-приспособителни условия“.

Йелън каза още, че, ако лихвени проценти останат ниски за по-продължителен период, те могат да формират балон при различните класове активи, най-вече при акциите на социалните мрежи и компаниите от биотехнологичния сектор.

Водещите индекси на Wall Street продължават настъплението си след публикуването на „Бежовата книга“. Един час преди края на търговията отвъд Океана Dow Jones Industrial Average е нагоре с 0,38% до 17 124,70 пункта. Широкият S&P 500 добавя 0,36% до 1 980,48 пункта. Nasdaq Composite се покачва с 0,34 на сто до 4 431,42 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още