Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Фед: Компаниите се надяват най-лошото да е зад гърба им

Икономическият спад може да е достигнал дъното си миналия месец, смята президентът на централната банка в Сейнт Луис Джеймс Булард

Фед: Компаниите се надяват най-лошото да е зад гърба им

Председателят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg

В Съединените щати икономиката се срина през последните седмици, като много компании очакват най-лошото от причинената от коронавируса криза да е зад тях. Това е заключението на публикувания късно в сряда пореден икономически доклад на американската централна банка, известен като „Бежовата книга“.

Безработицата нараства във всички области, в които централната банка има представители. Потреблението спада на фона на многото затворени магазини. Индустрията за свободното време и хотелиерският бранш са особено засегнати от спада на потребителските разходи.

Много от анкетираните са изразили надеждите си, че активността отново ще се засили, когато бизнесът възобнови работа, се казва в доклада. Прогнозата обаче се счита за много несигурна. Повечето респонденти са песимистични по отношение на темпото на възстановяване.

Още по темата

Икономическият спад може да е достигнал дъното си миналия месец, пояснява президентът на централната банка в Сейнт Луис Джеймс Булард. Ресторантите, хотелите и компаниите, в които може да има много контакти между хората, все още са силно засегнати от пандемията. Но има и отваряне. „Тъкмо започваме", казва Булард.

Председателят на Фед Джером Пауъл инициира различни програми за подкрепа на конюнктурата на стойност милиарди долари. По този начин централната банка възнамерява да подпомогне кредитния поток към икономиката в криза и да предотврати свиването на финансирането на компаниите и домакинствата. Фед понижи основния си лихвен процент до диапазона между 0 и 0,25 процента.

Най-голямата световна икономика се насочва с бързи темпове към тежка рецесия. Международният валутен фонд (МВФ) сега приема, че икономиката на САЩ ще се свие с 5,9 процента през тази година.

Наскоро безработицата се повиши до най-високото си ниво от Втората световна война. Само през април бяха загубени 20,5 милиона работни места. Американското правителство дори очаква, че около 7,5 милиона безработни не фигурират в статистиката.

 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Анализатор: Фед не внася яснота в очакванията на финансовите пазари