Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Фед: Митата на Тръмп са причина за загуби за милиарди

Според доклад на икономисти от централната банка търговската война има неочакван ефект върху двустранната търговия на САЩ

Фед: Митата на Тръмп са причина за загуби за милиарди

Снимка: Bloomberg L.P.

От началото на 2020 г. една много необичайна аномалия започна да се появява в международните търговски данни: Китай обяви, че продава повече стоки на САЩ, отколкото САЩ отчита, че купува от Китай.

Това бе обрат на обичайния модел и продукт на търговската война между две държави, но не и умишлено следствие. По-скоро се дължи на погрешно отчитане от износителите в Китай и от вносителите в САЩ, показва ново проучване на икономисти от Федералния резерв, цитирано от Bloomberg.

Компании в САЩ може да платят по-малко мита, ако намалят отчетената стойност на стоките, които внасят от Китай, докато фирмите в Китай могат да получат по-големи отстъпки от ДДС, ако завишат стойността на износа, посочват икономистите.

 Обикновено вносната стойност на дадена стока при влизане в дадена държава би трябвало да е по-висока от стойността на същия продукт при напускането на друга държава. Това е така, тъй като вносните цени обикновено включват и разходите за транспорт и застраховка, докато износните не.

До февруари 2020 г. такъв беше случаят с двустранната търговия между САЩ и Китай – вносните стоки в САЩ от Китай винаги бяха с по-висока стойност, отколкото износът на Китай към САЩ. Но от март се наблюдава точно обратното почти всеки месец.

Докладът подчертава трудностите пред това да се спечели търговска война с икономически бариери като мита – обратното на вижданията на предходния президент Доналд Тръмп, според когото победата ще е лесна.

Този тип отчитания както от американските, така и от китайските компании обяснява много за свиването в търговския дефицит между САЩ и Китай, откакто двете страни започнаха да си налагат мита през 2018 г., посочват икономистите на централната банка Хънтър Кларк и Анна Уонг.

Балансът е бил с 88 млрд. надолу през 2020 г. спрямо 2017 г., показват техните изчисления, като 55 млрд. от тази разлика се дължи на укриване на мита, а 12 млрд. долара на погрешно отчитане за възстановяване на ДДС, а останалите 20 млрд. долара са без обяснение.

„Търговският конфликт имаше много по-малък ефект върху двустранния американски (търговски – бел. ред) баланс с Китай, отколкото първоначално изглежда, когато погледнем към американските данни“, посочват икономистите. Заниженото отчитане на американски внос също така означава, че може би около 10 млрд. долара в мита са били загубени, изчисляват авторите на доклада.

Последните данни за търговията от Китай също показват бавен напредък в изпълнението на целите, договорени със САЩ в рамките на търговското споразумение. От януари 2020 г. вносът на Китай на промишлени, земеделски и енергийни продукти е почти 157 млрд. долара или около 41% от целта, договорена между двете страни.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
0
 
1
преди 1 месец
мда сигОрно, на кривата ракета и космоса и пречи .... тия кат станат държавни тогаа да се обаждат ...

Още от САЩ
Русия изпревари Саудитска Арабия при вноса на петролни продукти в САЩ