IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед може да увеличи изкупуването на облигации през 2013 г.

Част от участниците в заседанието през октомври обаче се опасяват дали ефективни покупките на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, заради генерираната инфлация

00:20 | 15.11.12 г. 1
Фед може да увеличи изкупуването на облигации през 2013 г.

Няколко представители на американския Федерален резерв смятат, че институцията ще трябва да увеличи покупките на активи догодина, за да запълни празнината, която ще остане след изтичането на настоящата ѝ програма „Операция Туист“, сочи стенограмата от заседанието на Комисията за свободния пазар към централната банка на САЩ, проведено на 23-24 октомври, съобщи Ройтерс.

Стенограмата разкрива също, че представителите преценяват, че решението им да бъде предприет трети кръг на вливане на ликвидност е облекчило финансовата обстановка и е подпомогнало възстановяването на жилищния пазар в САЩ.

„Определен брой от участниците намекнаха, че допълнителни покупки на активи вероятно ще бъдат уместни догодина след приключването на програмата за удължаване на матуритетите в опит да бъде постигнато значително подобрение на пазара на труда“, пише в документа.

В рамките на „Операция Туист“ Фед продава краткосрочни ценни книжа, за да изкупува дългосрочен дълг на стойност 45 млрд. долара, понижавайки по този начин цената на дългосрочното кредитиране.

Отделно финансовата институция изкупува пряко от пазара ценни книжа, обезпечени с ипотеки, за 40 млрд. долара месечно в рамките на третия кръг на вливането на ликвидност. Централната банка планира да продължи тези покупки, докато не бъде констатирано съществено подобрение в перспективата за трудовия пазар.

Президентът на подразделението на Фед в Ричмънд Джефри Лакър е гласувал против решението за продължаване на покупките на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, взето на заседанието.

От стенограмата става ясно, че той не е единственият представител, загрижен, че агресивните действия може да подкрепят евентуално ускоряване на инфлацията. „Няколко участници в заседанието поставиха под въпрос ефективността на последните покупки и дали продължаването им би било оправдано, ако настоящото умерено темпо на икономическо възстановяване се окаже устойчиво“, се отбелязва в документа.

През декември 2008 г. Фед понижи основния лихвен процент близо до нулата и оттогава е изкупил ценни книжа на стойност 2,3 трлн. долара, за да понижи разходите за заемане на средства и да стимулира икономическото възстановяване. Но макар да са налице признаци, че икономиката се ускорява в известна степен, нивото на безработица остава неотклонно високо, достигайки 7,9% през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
С всяка изминала година ще се налага да увеличават парите които да печатат по простата причина, че никой вече не им иска "ценните хартийки" засега удържат положението, но докога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още