IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед няма да се повлияе от слабите данни за работните места в САЩ

Икономисти очакват Федералният резерв да вдигне лихвите още два пъти през 2017 г.

21:13 | 07.04.17 г.
<p>
	<em>Председателят на Фед Джанет Йелън. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Председателят на Фед Джанет Йелън. Снимка: Архив Ройтерс

Разочароващият доклад за работните места в САЩ няма да спре Федералния резерв да вдигне лихвите още два пъти през 2017 г., смятат икономисти, цитирани от Market Watch.

Новосъздадените работни места през март в Щатите са само 98 хил. спрямо очакваните 180 хил., но икономисти твърдят, че данните не сигнализират забавяне на икономиката на САЩ.

„Ще съм учуден, ако Фед приеме това като знак, че се случва нещо нередно в икономиката“, заяви Джим Гласман, главен икономист в J.P Morgan.

Би било необичайно да видим значително забавяне на пазара на труда, преди първо да видим загатване за това в статистиката на Бюрото по труда, която в последно време беше много обнадеждаваща. Добър знак е, че безработицата падна от 4,7 на сто до 4,5 на сто. Това е най-ниското й ниво от май 2007 г. Също така именно тази стойност на безработицата се счита от икономисти за най-ниска, преди да започне да поражда инфлация.

„Фед успешно са намалили безработицата до пълна заетост. Това ще окуражи централната банка леко да увеличи лихвите“, обясни Дейвид Берсън, главен икономист в Nationwide. 

Той добави, че сега институцията ще обърне вниманието си към данните за инфлацията. Ново увеличение на лихвите ще видим, ако стоките и услугите поскъпнат, като прогнозата на икономиста е за повишаване на лихвите през юни.

Единствено председателят на Фед за Минеаполис Нийл Кашкари бе против това решение, като доводите му бяха свързани именно с нивото на безработицата, но това беше преди публикуването на доклада. Кашкари беше заявил, че по-нисък процент безработица би могъл да промени мнението му.

Джим Гласман също очаква следващото увеличение на лихвите да бъде през юни.

Председателят на Фед за Далас Роб Каплан сподели в интервю за Market Watch миналия месец, че не се тревожи за икономическото положение, тъй като финансовата ситуация на потребителите се е подобрила.

Карл Таненбаум, главен икономист в Northern Trust, изрази мнението, че данните от мартенския доклад са много трудни за тълкуване. Той не очаква ново увеличение на лихвите преди септември. Тук също играе роля липсата на развитие в политиките на кабинета, което може да доведе до по-нестабилни пазари в идните седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още