IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед очертава доста неoбнадеждаваща картина за състоянието на икономиката

Ниската цена на петрола принуждава редица компании, добиващи нефт, да съкратят персонал, издава последното издание на Бежовата книга

09:02 | 16.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ (Фед) очертава доста неoбнадеждаваща картина в своята актуална оценка за състоянието на американската икономика, като определя растежа като „слаб“ или „умерен“ в по-голямата част на страната, пише CNBC.

Като цяло всички 12 области на Фед, обхващани в изданието на Бежовата книга, отчитат подем в имотния сектор в периода февруари-март. Въпреки това промишлената активност остава „слаба“, а продажбите на дребно излъчват разнопосочни сигнали.

Фед отдава голяма част от слабостите в икономиката на стачката на пристанищата в Западното крайбрежие, неблагоприятните метеорологични условия и ниските цени на петрола. MarketWatch преброи, че думата "време" се споменава 71 пъти. 

Налице са съкращения в компании, добиващи или обработващи нефт и произвеждащи нефтени продукти, в някои от областите, в които централната банка има представителство.

По-конкретно става дума за щати в централната част на Америка – от Минеаполис и Кливланд до Канзас Сити, Далас и Атланта. В региона на Минеаполис се намира Северна Дакота, където е концентриран щатският добив на шистов газ.

Натискът върху заплащането в енергийния сектор е „слаб“ до „умерен“. Същевременно печалбите на промишлените компании намаляват значително.

„Търсенето на промишлени продукти бе разнопосочно през наблюдавания период“, пише в Бежовата книга. „Отслабващата активност се дължи отчасти на по-силния долар, спадащите цени на петрола и суровата зима.“

Що се отнася до заетостта – редица компании съобщават, че имат проблеми с намирането на квалифицирани работници.

Продажбите на дребно получават подкрепа от ниските енергийни разходи. Продажбите на автомобили и екскурзиите се възстановяват след лошото зимно време. Може би по-важното е, че вече са налице сигнали, че потребителите харчат спестеното от по-ниските цени на петрола.

Условията в банковия сектор са „положителни“, докато тези в селското стопанство „леко влошени“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ей са ше ги викна да видят кво си написал ....... :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Internet
преди 9 години
Лелее, нали само Русия щеше да пропадне от ниските ценина петрола, а САЩ да процъфтяват от тях.Четох това из този сайт в течение на цялата минала есен и зима. А то какво излезе...Де са сега надничарите-*** и стотонкаджии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още