IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Паричната политика е подходяща за известно време

Ръководството на банката остава нащрек за местни и международни рискове, които биха могли да застрашат американския растеж

22:47 | 19.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Ръководството на Федералния резерв вижда своята настояща парична политика като подходяща „за известно време“. Въпреки това то остава нащрек за местни и международни рискове, които биха могли да застрашат най-дългия икономически ръст в историята на САЩ.

„Участниците обсъдиха това как поддържането на настоящата политика за известно време може да бъде полезно в подкрепянето на американската икономическа активност и заетост в лицето на глобалните събития, които натежават върху намеренията за разходи“, се казва в протокола от последното заседание на Комисията по отворените пазари на Фед от 28-29 януари.

След публикуването на протокола доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа остана без значителна промяна на ниво от 1,57%. Доларовият индекс записва слабо увеличение до 99,67 пункта, а широкият измерител S&P 500 бележи ръст от близо 0,7% час преди края на борсовата сесия.

От текста става ясно също, че „някои“ представители настояват „инфлацията леко да надвиши 2%“ (целевата стойност на Фед – бел. ред.) за известно време. Подобна мярка би била в унисон с „постигнатото от дългосрочната цел на комисията“ и „подчертава симетрията на тази цел“.

В протокола се посочва също как мнозина от участниците в срещата са наблегнали на това, че с достигането на „достатъчни“ нива на банковите резерви необходимостта от по-значителни покупки на държавни облигации и репо операции ще намалее и тези действия „могат постепенно да бъдат ограничени или прекратени“.

По време на последната си среща Комисията по отворените пазари остави без промяна в диапазона 1,5%-1,75% основната си лихва и заяви, че нивото е подходящо за поддържането на растеж и постигането на целта за максимална заетост и стабилни цени.

Американската икономика започна 2020 г. на стабилна основа – безработицата достигна 3,6%, което е близо до половинвековното й дъно, а средната почасова надница нарасна с 3,1 спрямо година по-рано.

Но въпреки доброто начало, епидемията от коронавирус повдига много въпроси за световния растеж, в това число и за разпространение на ефектите от заразата към САЩ.

Участниците в срещата очакват растежът да продължи с умерен темп, подкрепен от подходяща парична политика и финансови условия. „В допълнение някои търговски неясноти изчезнаха, и имаше известни признаци за стабилизиране на глобалния растеж. Въпреки всичко несигурността за прогнозите остава, в това число и тази, идваща от епидемията о коронавирус“, се казва в протокола.

Разходите на потребителите също се очаква да останат стабилни, подкрепени от силния пазар на труда, увеличаването на доходите и доброто състояние на балансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Няма значение, янките вече се държат като пиян каубой в европейски бар:https://youtu.be/xDLGst1sHXwКак грамотно нагнуть Евросоюз: Штаты принялись за процесс воспитания слугКак грамотно да действаме Евросюза: Щатите се захванаха с възпитание на слугите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още