IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Перспективите пред заетостта са се подобрили значително

В своята „Бежова книга“ централната банка обръща внимание на нарасналите продажби на автомобили и ускорения икономически растеж във всички 12 области

08:39 | 05.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Условията на имотния пазар са &bdquo;разнопосочни&ldquo;, въпреки че цените на жилищата продължават да се покачват, пише още Фед. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Условията на имотния пазар са „разнопосочни“, въпреки че цените на жилищата продължават да се покачват, пише още Фед. Снимка: Ройтерс

Икономическият растеж се е ускорил във всички 12 области, констатира Федералният резерв на САЩ (Фед) в своята „Бежова книга“, предава CNBC.

Темпът на ръст се описва като „умерен“ вместо като „скромен“, гласи изданието на американската централна банка, в което са обобщени прогнозите на нейните членове и което обхваща периода от 7 април до 23 май.

Перспективите пред заетостта са се подобрили значително в цялата страна, въпреки че някои области съобщават за недостиг на висококвалифицирани работници. Условията на имотния пазар са „разнопосочни“, въпреки че цените на жилищата продължават да се покачват, като „липсата на средства“ бе посочена като една от причината за слабостта на продажбите.

В „Бежовата книга“ се посочва още, че натискът върху цените е бил „потиснат“ въпреки последните данни на Бюрото за трудова статистика, според които са поскъпнали хранителните и производствените стоки. Освен това цените на газа остават високи, макар че се очаква скоро да спаднат.

Като цяло докладът потвърждава твърденията на председателя на Фед Джанет Йелън и на другите централни банкери за темпото на възстановяване на икономиката след рецесията.

„Потребителските разходи нараснаха в почти всички области в различна степен“, се казва в доклада на Фед. „Продажбите на дребно, без тези на автомобили, се покачиха скромно в повечето региони на страната".

Автомобилните продажби пък са били високи, както всъщност доказаха производителите на превозни средства с публикуваните тази седмица данни.

„За последния прогнозен период продажбите на нови превозни средства бяха високи, докато тези на автомобили и превозни средства втора употреба продължиха да изостават“, заявяват централните банкери. „Продавачите на автомобили са оптимистично настроени в краткосрочен план.“

В „Бежовата книга“, публикувана в средата на април, Фед заяви, че икономиката е започнала да се съживява след суровите метеорологични условия, наблюдавани в началото на годината.

MarketWatch отбелязва, че честотата на използване на думата „време“ е спаднала с две трети. В това издание думата е употребена 35 пъти спрямо 103 в предходното и 119 в доклада от март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
"нарасналите продажби на автомобили"... интересно - това ФЕД го посочва като плюс... но само преди няколко дни Щатите обявиха, че търговския им дефицит се е повишил заради купуване на европейски автомобили... реално излиза, че американците си харчат парите за неамерикански стоки, но въпреки това ФЕД отчита това като положителна новина... доста мирише цялата работа, не мислите ли :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Vladi666
преди 9 години
Фед да го духа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още