IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед планира по-строги капиталови стандарти за банките

Допълнителният капитал, който най-големите щатски трезори трябва да поддържат, ще бъде съобразен със зависимостта им от краткосрочно финансиране

11:32 | 09.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед планира по-строги капиталови стандарти за банките

Федералният резерв на САЩ (Фед) планира по-строги капиталови стандарти, базирани на риска, в сравнение с тези на международните регулаторни органи. В това уверява представителят на Фед Даниел Таруло, цитиран от Bloomberg.

Допълнителният капитал, който трябва да държат големите банки в САЩ, ще бъде по-висок от този, изискван от 27-членния Базелски комитет за банков надзор, пише Таруло в предварителните си бележки преди изслушването пред Банковата комисия на Сената. Формулата за допълнителния капитал ще вземе предвид зависимостта на американските кредитори от краткосрочно финансиране.

„Финансовата криза даде да се разбере, че политиците трябва да обърнат значително внимание на потенциалната заплаха за финансовата стабилност, предизвикана системно най-важните ни финансови компании“, заявява Таруло.

Той отговаря за финансовите регулации във Фед. Заедно с още представители на пет други агенции Таруло ще бъде изслушан относно въвеждането на Закона Дод-Франк.

„Вярваме, че поводът за включването на краткосрочното финансиране в изчислението на допълнителния капитал е уместен, като се има предвид, че зависимостта от този вид финансиране може да остави компаниите уязвими към паники, които да застрашат платежоспособността им и да окажат непосредствени ефекти върху финансовата система като цяло“, посочва Таруло.

Фед ще предложи промени в нетното стабилно съотношение на финансиране (net stable funding ratio), заложено в Базелските стандарти за стимулиране поддържането на ликвидност, когато банките предоставят краткосрочно финансиране на другите пазарни участници.

Миналата седмица американските регулатори приеха две правила, касаещи банковата ликвидност и техния капитал. Освен това органите предложиха отново правило, касаещо маржа по суаповете, и нова политика по отношение на управление на рисковете в банките. Една от ключовите промени поставя изисквания за количеството висококачествени ликвидни активи, които големите банки трябва да притежават, за да издържат на 30-дневна ликвидна суша.

Освен Таруло сенаторите ще чуят становищата на ръководителите на Федералната комисия за депозитно застраховане (Federal Deposit Insurance Corp.), Комисията по фондовите борси и ценните книжа (Securities and Exchange Commission), Комисията по търговия със стокови фючърси (Commodity Futures Trading Commission) и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още