IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед планира промяна в насоките си за паричната политика

Безработицата в САЩ твърде бързо се приближи до ключовата граница от 6,5%, определена за повишаване на лихвите

22:02 | 19.02.14 г.
Фед планира промяна в насоките си за паричната политика

Федералният резерв на САЩ планира да промени насоките за паричната си политика, след като безработицата се приближи твърде бързо до границата, определена за повишаване на лихвите, предава Bloomberg, като се позовава на текстове от протокола на последното заседание на американската централна банка.

“Участниците (в заседанието – бел. ред.) се съгласиха, че с приближаването на ниво на безработицата от 6,5% е подходящо комисията да промени насоките и да предоставя информация за решенията си за лихвените проценти, след като това ниво бъде достигнато”, пише в протокола от срещата, която беше последната, председателствата от Бен Бернанке.

Няколко от членовете на ръководството на Фед обаче са подчертали, че липсва значителна промяна в перспективите пред икономиката и трябва да има “ясна презумпция в полза на намаляването на програмата за изкупуване на облигации с по 10 млрд. долара на всяко заседание”.

Протоколът показва, че политиците са разделени по отношение насоките на паричната политика. Някои от членовете на ръководството на американската централна банка настояват да се поддържа курса на паричната политика, а други – да се възприеме по-качествен подход и да се проучва и допълнителна информация за факторите, определящи икономическата ситуация, преди да се вземе решение.

Ръководството на Фед не е единно и по отношение на точното време за повишаването на лихвените проценти. Според някои от участниците в заседанието “може би е подходящо да се пристъпи към увеличение скоро”.

Някои от политиците обаче са загрижени заради ниската инфлация и застоя на пазара на труда, като заявяват, че “данните повдигат въпроси за целесъобразността от намаляването на темпа на покупките на облигации”. Според тях обаче да се сложи пауза на намаляването на обема на програмата на Фед за изкупуване на активи не е оправдано на този етап.

Още по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още