Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Фед: Ползите от количествените улеснения намаляват

Банкерите са изразили готовност да сложат край на месечните покупки на облигации в средата на 2014 г.

Фед: Ползите от количествените улеснения намаляват

Това бе последното заседание на Бен Бернанке като председател на Фед. Снимка: Ройтерс

През декември Федералният резерв на САЩ взе решение да започне да намалява обема на месечните покупки на активи с 10 млрд. долара, считано от януари тази година. По голямата част от централните банкери смятат, че ползите от нетрадиционната политика намаляват с течение на времето. Това става ясно от протокола от последното заседание на банкерите с Бен Бернанке начело на централната банка.

Протоколът от срещата им, провела се на 17 и 18 декември, включва резултатите от проучване сред банкерите относно разходите и ползите на програмата за количествени улеснения, пише MarketWatch.

Резултатите от допитването показват, че „мнозинството смята, че пределната ефикасност на покупките вероятно намалява, докато те все още продължават“. Повечето от членовете на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) смятат, че централната банка може да приключи с покупките на облигации още в средата на 2014 г.

С 9 гласа „За“ и един „Против“ банкерите решиха от януари да намалят с 10 млрд. долара обема на активите. Фед вече ще купува облигации за 75 млрд. долара месечно.

Банкерите споделят, че първата стъпка е била предпазлива, като някои от тях са изразили притеснения за евентуално непредвидено затягане на финансовите условия.

Фед направи важни промени в изказа на протокола си. Централната банка няма да вдига краткосрочните лихвени проценти, докато безработицата не спадне под 6,5%. Само някои банкери са пожелали границата да бъде намалена до 6 на сто.

Други са се противопоставили на желанието за понижение на целта за безработицата, защото промяната щяла да бъде объркваща и щяла да подкопае доверието в централната банка.

Още по темата

За пръв път в протокола се посочва, че централните банкери възнамеряват да следят зорко ниската инфлация. Повечето от тях обаче вярват, че инфлацията отново ще се върне към поставената цел от 2%.

Все пак само някои от тях са повдигнали въпроса, че последните понижения в инфлацията свидетелстват за не чак толкова силно икономическо възстановяване, както мнозина смятат.

Половин час след публикуването на протокола* Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,52% до 16 445,36 пункта. S&P 500 спада с 0,1% до 1 835,99 пункта, а Nasdaq се покачва с 0,29% до 4 165,37 пункта.

* Информацията за индексите е актуална към 21:30 часа българско време.

По статията работи: Свилен Колев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
2
 
2
 
12
iivanoff до: iivanoff
преди 6 години
ФЕД отпушва кредитните канали на системата и създава условия за нови върхове при цените на имотките, като изкарва натрупаните количества от банковата система (1) и пазара на имоти изобщо (2)... но вече за сметка на маймуните... които освен че изтърваха момента на покупка, сега теглят кредити да го направят... което е различно от това да купуват със свои пари /кешш/.. а то е единственото което има изобщо смисъл, след като и момента за изгодна покупка е вече изтърван!
4
 
3
 
11
iivanoff до: bgMan
преди 6 години
"например какво мислят да правят след като свършат глупаците"

- по тази точка мога да ти споделя че глупаците никога не свършват, даже напротив - създават се - това са пълноценните маймуни, горди от това което не знаят но и пазейки го до ниво самозащита, изобщо определяйки това което са! Те се движат от процесите управляващи тълпата, защото са допуснали да са така "програмирани"... напр. всички маймуни в САЩ които чакаха имотите да станат без пари, защото така им беше втълпено именно за да започнат да поевтиняват имотите преди това, сега бързат в несвяс да теглят кредити и да купуват имоти, защото ФЕД "изкупуваЛ" всичко!... а ФЕД не изкупува нищо, защото парите са вече дадени от изтреглените преди това кредити за съответните имоти, станали по настоящем лоши кредити и висящи като "камък на шията" на банковата система, непозволяващи и да кредитира маймуните по законовия ред... та сега разменяйки собствеността на тези имоти с/у нулиране на задълженията по кредитите отпуснати по тях /QE/
2
 
0
 
10
bgMan до: iivanoff
преди 6 години
Искам от теб да споделиш например какво мислят да правят след като свършат глупаците и опасно се намножат антиподите им до степен, в която стане много рисковано да се поддържат сегашните финансово икономически парадигми?
Махат задължения срещу активи..... Това ще ги ползва само докато собственика е жив и има живи наследници, след това активите обратно преминават в тълпата.
2
 
2
 
9
iivanoff до: bgMan
преди 6 години
ами чети внимателно всичките ми постове и ще го имаш!! - не мога да конкретизирам всичко или отделни завършени цялости в конкретни коментари... в коментар може да има елемент от цялото, и понеже следя какво пиша, то в определена поредица от коментари се оформя дадена завършена цялост. Например: "Колко ли човека, изобщо си имат представа какво всъщност "прави" ФЕД по отношение на рекламираните QE" е последвано от отговора за теб с конкретното обяснение:

"КУ само разчистват пътя на процеса /да не се затлачва системно/, като реално нищо не купуват, а само махат задължения с/у активи"

!!! но ти явно не си го разбрал, защото:

-> Хем пишеш че ти е "ясно", хем "дай повече инфо"

- > Хем пишеш ,че "че ФЕД само прибират и че нищо не дават." Хем на въпроса "разбираш ли, че не купуват нищо и че QE не съществуват?" ми отговаряш "Ами въпрос на гледна точка е все пак." и "какво точно е QE и дали съществува или не, всъщност са дребни подробности"

ами какво искаш от мен всъщност :)))))))
2
 
0
 
8
bgMan до: iivanoff
преди 6 години
Ами въпрос на гледна точка е все пак.
Те просто управляват менажерията и досега доста успешно.
Това дали $ струва нещо (и колко точно), какво точно е QE и дали съществува или не, всъщност са дребни подробности, които са важни само към настоящото битие.
В следващия момент може да не е така. Аз затова питам за инфо от извора.

Още от САЩ
Wall Street записа трета поредна седмица на спадове