IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед потвърди ангажимента си за ниски лихви и намекна за още монетарни стимули

Централната банка на САЩ констатира умерен ръст на американската икономика, но предупреди, че сътресенията на световните финансови пазари представляват заплаха за растежа

22:21 | 13.12.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Фед потвърди ангажимента си за ниски лихви и намекна за още монетарни стимули

Федералният резерв на САЩ остави без промяна паричната си политика, но посочи, че сътресенията на финансовите пазари представляват заплаха за икономическия растеж, оставяйки отворена вратата за допълнителни монетарни стимули догодина, предава CNBC.

Централната банка потвърди виждането си, че икономическите условия вероятно ще оправдаят изключително ниските лихви в диапазона 0-0,25% поне до средата на 2013 г., съмнения около чието запазване внесе проучване на Bloomberg сред икономисти.

От Фед констатират умерен растеж на американската икономика въпреки очевидното забавяне на глобалния растеж, но отбелязват, че безработицата остава висока, а жилищният сектор подтиснат.

”Напрежението на световните финансови пазари продължава да бъде значителен риск пред икономическите перспективи”, се казва в изявлението на щатската централна банка след днешната й среща.

От банката очакват инфлацията в страната да се установи на нива около и под тези, свързани с нейните цели за ценова стабилност.

За втори пореден път президентът на чикагския клон на Фед Чарлз Евънс се разграничи от решението, заявявайки, че подкрепя незабавно разхлабване на паричната политика.

Американската централна банка държи основната си лихва близо до нулата от декември 2008 г. насам, като оттогава е закупила ДЦК и ипотечни облигации за 2,3 трлн. долара в опит за стимулиране на икономическото възстановяване.

Част от ръководителите на Федералния резерв смятат, че високата безработица и слабия растеж изискват по-активен отговор, а друга считат, че опасно агресивните действия на централната банка досега може да предизвикат инфлация.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Естествено, нали вече имате над 100 годишен опит в печатането на хартийки без покритие. Всички проблеми САЩ си създадоха сами със своя долар. Но продължават бясно да го печатат. Това е последният балон, който се надува. Когато той гръмне САЩ вече няма да имат други балони. Доларът е последният.Само преди 40 години, доларът наистина бе долар, но вече не е. Реалната му стойност днес е стойноста на печатарската хартия само(мастилото е на загуба).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
angel04
преди 12 години
Браво на американците! Така се прави, така се сваля безработица, не като меркозито и другите егоисти в Европа! Загробиха и гърци и испанци с години напред, само за да спечелят на изборите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
САЩ вече не могат да търгуват с капитал, защото го нямат. Имат само дългове. Значи могат да търгуват само с държавен дълг. Заради това САЩ от октомври 2008 г. окончателно се превърнаха в колосална финансова пирамида. Всички рискове се прехвърлят върху държавния дълг на САЩ, което вече е смъртна присъда, тъй като ръстът на държавните облигации означава и ръст на държавните разходи по тяхното обслужване, високи ставки по ипотеките и потребителските кредити.Сега САЩ се опитват отново да прехвърлят поне част от своите проблеми на останалия свят. Но икономиката на САЩ не може да бъде спасена. За това няма да стигнат парите на целия свят. Тя трябва да бъде изрязана - да бъде изрязан хипертрофираният БНП, хипертрофираният потребителски сектор, огромният търговски дефицит, огромните военни разходи, да бъдат ликвидирани американските военни бази, да бъдат приключени войните. С една дума - да бъдат въведени САЩ в състояние на една нормална държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Умението да живееш за сметка на другите и да си най-силният, е описано в приказките на Лев Толстой, където Филипок смучел сокове от другите, по-слаби растения Възниква въпросът, а защо ФЕД-федерералният резерв на САЩ, трябва да произвежда повече долари, отколкото е необходимо за нормалното функциониране на световната икономика? Ако всички страни, които доброволно развиват икономиките си като механизъм за поддържане и обезпечаване на покупателната способност на долара, имаха право да контролират емисиите на долари, нищо лошо нямаше да се случи със световната икономика. Реалната доларова маса щеше да съответства на реалния обем от активи, които трябва да обезпечават долара. Но целият фокус е тъкмо в това - ако си частно лице и имаш право да печаташ долари, които са обезпечени от цялата световна икономика, и ако не си Майка Тереза, разбира се, а банкерите от ФЕД съвсем не се светци, - просто си длъжен да започнеш свръхпроизводство на долари, понеже това ти дава фантастични възможности. Точно затова е създавана и ФЕД. Именно заради това се прави всичко, та доларът да е световна валута. Твоето свръхпроизводство на долари е твоя и само твоя стока. И то най-добрата стока в света. По печалба това производство надхвърля всякакъв вид заработване на пари. Наркотиците, проституцията, оръжейната търговия са наивни забавления в сравнение с възможността да печаташ долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още