IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед предупреждава за „растящия апетит към риск“ на пазарите

Инвеститорите са превъзбудени и очакват силен подем, казва Лаел Брайнард

08:51 | 07.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Федералният резерв на САЩ (Фед) предупреждава за нарастващо изобилие на финансовите пазари. Според централните банкери настоящата ситуация в много отношения била по-добра, отколкото са се опасявали преди година в началото на кризата с коронавируса, но в публикувания в четвъртък свой полугодишен доклад за финансовата стабилност, те посочват, че перспективата за значително икономическо възстановяване прави инвеститорите по-склонни да поемат рискове.

„Инвеститорите са превъзбудени и очакват силен подем“, заявява централният банкер от Фед Лаел Брайнард. „Затова е важно да следим отблизо рисковете за системата и да гарантираме, че финансовата система е устойчива“.

Нарастващият апетит за риск на различни пазари на активи разтяга оценките и създава уязвимости във финансовата система на САЩ, посочва Федералният резерв в своя полугодишен доклад.

„Уязвимостите, свързани с повишения апетит към риска, се увеличават“, казва Лаел Брайнард, ръководител на комисията по финансова стабилност на борда, в изявление, придружаващо доклада. „Комбинацията от разтегнати оценки с много високи нива на корпоративна задлъжнялост трябва да бъде под наблюдение поради потенциала да засили ефектите от събития с преоценяване“.

„Истинската история тук е напрежението - ако не явното противоречие - на стремежа на Фед за количествени облекчения, чиято цел е да намали дългосрочните лихви и да насърчи достигането до възвръщаемост, както и тяхната загриженост, че хората наистина искат да постигнат възвръщаемост“, казва пред Bloomberg Джордж Селгин, старши сътрудник в Cato Institute във Вашингтон, имайки предвид покупката на облигации. „Федералният резерв със сигурност би могъл да съкрати своите QE дейности, за да се противопостави на това поемане на риск, тъй като възстановяването продължава“.

Фед иска да следи особено внимателно например пазара на търговски недвижими имоти. Пандемията можела да постави търсенето в този пазар под натиск. Освен това централните банкери следят за възможността за внезапни сривове на фондовите пазари. Комуникацията чрез социалните медии можела да предизвика резки колебания на курсовете за много кратко време, се казва в доклада. В него се обръща внимание и на рисковете около срива на хедж фонда Archegos.

„Събитието около Archegos илюстрира ограничената видимост към експозициите на хедж фондове и служи като напомняне, че наличните мерки за ливъридж на хедж фондове може да не покриват важни рискове“, се казва в доклада.

Ако кризата с коронавируса се влоши отново, може да има проблеми в Европа, според Фед. Ако правителствените мерки са недостатъчни, възможно е някои големи финансови банки да претърпят „значителни“ неизпълнения на кредитите, а тогава това можело да засегне и икономиката на САЩ, предупреждава щатската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още