Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Фед сигнализира, че няма да променя лихвите тази година

Вероятно няма да се стигне нито до нови увеличения, нито до намаления на основния лихвен процент

Фед сигнализира, че няма да променя лихвите тази година

Снимка: Ройтерс

Банкерите от Федералния резерв на САЩ са изразили по-голяма увереност по време на срещата си през миналия месец, че няма да е необходимо да променят лихвените проценти през тази година.

Те гласуваха за запазване на лихвените проценти по време на срещата си на 19-20 март, след като вдигнаха референтния лихвен процент през четири пъти миналата година, за последно  през декември, до диапазона между 2,25% и 2,5%, припомня Bloomberg.

От публикуваните в сряда протоколи от срещата от март става ясно, че централните банкери не виждат причина да продължат да повишават лихвените проценти поради по-големите рискове за икономиката на САЩ от забавянето на световния растеж и приглушената инфлация.

„Мнозинството от участниците очакват, че еволюцията на икономическите перспективи и рисковете вероятно ще оправдаят оставянето на целевия диапазон непроменен за остатъка от годината", се казва в протокола.

В същото време протоколите показват, че банкерите не възприемат нужда от намаляване на лихвите заради липса на влошаването на икономиката. Те заявват, че мнението им за подходящите условия за лихвените проценти „може да се измести в двете посоки въз основа на входящи данни и други тенденции“.

След последната среща на Фед президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че би искал да види Федералният резерв да ревизира последните си две увеличения на лихвите. Представители на Фед заявяват, че ще базират решенията си на икономическите перспективи, а не на политическия натиск.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
САЩ отпускат 16 млрд. долара на фермерите, пострадали от търговската война