IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед смята, че американската икономика продължава да расте

Темпът на растеж на икономиката се оказва „лек до умерен“ през март и началото на април

08:40 | 18.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американската икономика остава на пътя към растежа, твърди Федералният резерв. Ето защо за компаниите е трудно да намерят квалифицирани служители, пояснява Фед в своя икономически доклад „Бежова книга“, публикуван в сряда.

Въпреки това заплатите са били повишени само умерено. Работодателите са успявали да привличат нови служители и с помощта на по-високи бонуси или други специални надбавки. Темпът на растеж на икономиката се оказва „лек до умерен“ през март и началото на април. Той се е ускорил в някои от дванадесетте области на регионалните централни банки. 

По-бавни продажби като цяло са се наблюдавали в търговията на дребно, се казва в доклада, като някои обвиняват необичайно студеното време за спада. Но търговците на дребно в района на Кливланд са били оптимистично настроени през второто тримесечие „поради по-топлото време, заводските продажби и няколко почивни дни“.

Картината е смесена и в туристическата индустрия. Нивата на запълване на хотели в Ню Йорк са се понижили „доста под сравнимите нива от 2018 г.“. Паднали са и продажбите на билети на Бродуей, се казва в доклада, цитиран от Wall Street Journal.

Анкетираните в региона на Филаделфия са по-оптимистични. Снежното време в края на зимата е довело повече хора до ски курортите, „а най-добрият крайбрежен хотел през февруари е имал най-добрия си февруари в историята си“.

Производителите и селскостопанските фирми продължават да се тревожат за въздействието на китайските мита, се казва в доклада. Няколко от тях поясняват, че имат по-високи разходи за внос, които се опитват да прехвърлят върху потребителите.

Малък строител на къщи в района на Филаделфия стигнал дори до там, че да се запаси с пирони за три години напред в очакване на по-високи вносни мита, се казва в доклада.

Междувременно работодателите заявиха, че тесният пазар на труда все още ги затруднява да запълнят откритите места, особено за квалифицирани позиции в производството и строителството. Някои от тях заявяват, че са повишили умерено заплатите, като са увеличили и допълните бонуси.

Банкер в централна Минесота пояснява, че „някои компании имат пари за експанзия, но се притесняват, че няма да мога да запълнят работните места, които създават“.

„Бежовата книга“ обобщава сигналите от икономиката, които могат да бъдат важни и за паричната политика на Фед. Централната банка не промени лихвените проценти по време на последната си среща през март. Така тя запази курса си от януари да бъде търпелива на фона на малките признаци на покачване на инфлацията. Друг допринасящ фактор за това беше, че рисковете от търговските спорове и забавянето на световния икономически растеж се засилват.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още