IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед спекулира за обуздаване на стимулите

Анализатори предполагат, че Бернанке ще остави първото намаляване на много либералната в момента парична политика на Джанет Йелън

22:56 | 20.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Само силно възстановяване ще позволи на Федералния резерв да започне постепенно затягане на паричната си политика. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Само силно възстановяване ще позволи на Федералния резерв да започне постепенно затягане на паричната си политика. Снимка: Ройтерс

Евентуалното обуздаване на месечната програма за изкупуване на активи на ФЕД, или т.нар. QE3, известна като третите по ред количествени улеснения от началото на финансовата криза, е възможно през следващите месеци. „Комитетът по парична политика очаква подобрение на пазара на труда, което оправдава намаляването на покупките на облигации в следващите месеци", се казва публикувания в сряда протокол на заседанието, проведено на 29-и и 30-и октомври. Припомняме, че през октомври програмата за закупуване на обезпечени облигации не бе променена. С 9 гласа „за“ и един „против“ членовете на Федералната комисия за отворения пазар решиха да продължат програмата за покупка на активи в размер на 85 млрд. долара на месец.

Федералният резерв ще запази своята ултра-хлабава парична политика "толкова дълго, колкото е необходимо", твърди неговият настоящ председател Бен Бернанке. Икономиката вече е постигнала значителен напредък по време на рецесията, заяви Бернанке във вторник (местно време), според стенограмата. „Ние все още сме далеч от мястото, до което искаме да стигнем", заяви 59-годишният председател на Фед. Следователно има известно време, преди комитетът да върне паричната политика на централната банка в нормалните граници. 

Само силно възстановяване ще позволи на Федералния резерв да започне постепенно затягане на паричната си политика и да започне по-малко да разчита на нетрадиционни инструменти като покупки на ценни книжа. В момента Федералният резерв на САЩ (Фед ) купува държавни дългосрочни облигации и ипотечни ценни книжа на стойност 85 млрд. долара на месец ( 61,7 млрд. евро). Ако програмата за облигации бъде забавена, причината ще е, че икономиката е "достатъчно" възстановена, казва икономистът. Бернанке говори пред National Economists Club във Вашингтон.

„Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) продължава да се очаква, че условията на пазара на труда ще се подобрят допълнително", каза Бернанке. При доказателства за такова развитие Фед ще забави темпа на покупки на облигации. Докато безработицата в САЩ е над 6,5%, де факто нулевата лихва е подходящо решение. Лихвените проценти са на рекордно ниско ниво между нула и 0,25% от края на 2008 година насам. В момента безработицата в САЩ възлиза на 7,3%.

Благодарение на продължаващото намаляване на инфлацията натискът над Фед да се откаже от сегашната си монетарна политика обаче отново спадна. Годишният темп на инфлацията на потребителските цени през октомври възлиза на едва 1,0%,, поясниха от Министерството на труда във Вашингтон в сряда. През предходния месец годишният темп бе в размер на 1,2 на сто. По този начин инфлацията отчита спад за трети пореден месец.

Анализаторите предполагат от известно време, че Бернанке ще остави първото намаляване на много либералната в момента парична политика на своя наследник Джанет Йелън. 67-годишната заместник-председателка на Фед трябва да стане наследник на Бернанке, чийто мандат приключва на 31-и януари. Бернанке заяви, че споделя оценката на Йелън, че насърчаването на особено "здраво възстановяване" е най-сигурният начин Фед да се върне към по-нормалната парична политика.

Доминираната от демократите Банкова комисия към Сената ще гласува в четвъртък номинацията на Йелън. Тя вече бе подложена на разпит в комисията и сигнализира, че в случай, че бъде избрана, ще продължи да държи на курса на своя предшественик. През следващите седмици се очаква гласуване и в целия сенат. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още