IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Суровите метеорологични условия отслабиха икономическата активност

Бежовата книга на централната банка разкрива, че лошото време се е отразило негативно на търговията и на потребителските разходи

21:30 | 05.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед: Суровите метеорологични условия отслабиха икономическата активност

Суровите метеорологични условия в САЩ се отразиха негативно на търговията и на потребителските разходи през последните седмици, което отслаби икономическия растеж и дори сви активността в някои региони на страната, констатира Федералният резерв в своята „Бежова книга“, предава CNBC.

От доклада на американската централна банка, който обобщава информацията за стопанската дейност в цялата страна, става ясно, че икономическата активност се е свила минимално в два от общо 12-те региона. Става дума за Ню Йорк и Филаделфия, а причината са „необичайно тежките климатични условия“.

Растежът спадна в Чикаго, а остана стабилен в Канзас Сити. Въпреки че останалите осем региона бележат ръст, Фед го описва като „слаб до умерен“. Като цяло оценката е по-песимистична в сравнение с доклада от януари. Тогава Фед охарактеризира растежът в девет региона като „умерен“.

В повечето области прирастът в продажбите на дребно отслабна главно заради лошото време. Но от друга страна зимните бури са имали позитивен ефект върху търсенето на стоки, свързани със защита от неблагоприятния климат, в частност в Ричмънд, Чикаго и Минеаполис, констатира още Фед.

Думата „време“ фигурира общо 119 пъти в доклада, съставен от поделението на Фед в Атланта по данни, събрани преди 24 февруари. Думата „сняг“ или производните й е използвана 24 пъти. „Лед“ се появява само два пъти.

Според централната банка лошото време е повлияло негативно на разкриването на нови работни места в Бостън, Ричмънд и Чикаго. Като цяло заетостта в повечето региони се подобрява.

Ценовият натиск остава слаб, въпреки че се наблюдаваше натиск в посока нагоре за цените на енергията и на строителните материали, разкрива още „Бежовата книга“ на Фед.

Същевременно председателят на Федералният резерв на САЩ Джанет Йелън обеща, че ще предприеме още действия, за да направи дейността на централната банка по-прозрачна. Тя отбеляза, че през 2011 г. бившият председател Бен Бенанке е решил да дава периодични пресконференции.

„Обещавам да спазя заветът му“, сподели Йелън, цитирана от MarketWatch. Тя допълни, че, след като Бернанке е започнал втория си мандат, икономиката и финансовата система са укрепнали.

Водещите индекси на Wall Street почти не помръдват след публикуването на доклада. Към 21:30 часа българско време Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,19 на сто до 16 365,01 пункта. S&P 500 е без промяна, а Nasdaq Composite е нагоре с 0,10% до 4 356,24 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още