IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Търговското напрежение и Brexit създават опасност за растежа на САЩ

Заради забавящия се световен растеж централната банка смята да остане търпелива при определяне на бъдещи промени във водещите лихви

20:11 | 22.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ предупреди, че засилването на търговските напрежения и Brexit без споразумение представляват опасност за перспективите за американската икономика, но и за световната финансова стабилност, предадоха Франс прес и БТА.

В доклад за паричната политика УФР подчертава, че "потенциалните рискове относно международната финансова стабилност включват забавяне на световния растеж, политическите неясноти и засилване на търговските напрежения".

Според американската централна банка при излизане на Великобритания от ЕС без споразумение няма да има преходен период за търговските и финансови връзки между Обединеното кралство и ЕС. "Въпреки подготовката за Brexit без споразумение, широк спектър от финансови и икономически дейности могат да бъдат нарушени", предупреждава УФР.

В светлината на забавящия се световен растеж и сътресенията на финансовите пазари миналата година американската централна банка възнамерява да остане търпелива при определяне на бъдещи промени във водещите лихви, посочи УФР, цитирано от Асошиейтед прес.

Шестмесечният доклад на институцията до Конгреса контрастира с последния доклад от юли, в който тя обяви, че е напът да продължи увеличението на лихвите постепенно през идните две години.

В новия документ се посочват редица рискове за икономиката, възникнали през последните шест месеца, както и продължаващата сдържана инфлация като основания да се забави по-нататъшно увеличение на лихвите.
Мнозина икономисти очакват УФР да повиши лихвите си само още веднъж през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още