IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед забранява търговията с акции и облигации на своите висши служители

Новите мерки трябва да уверят обществото, че Фед поддържа целенасочен фокус върху своята основна мисия, изтъква Джером Пауъл

22:40 | 21.10.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв на САЩ ще забрани на своите висши служители да търгуват с акции и облигации, като също така ще ограничи активната търговия, след като Робърт Каплан и Ерик Розенгрен подадоха оставка заради етичен скандал, съобщава Bloomberg.

„Тези строги нови правила вдигат високо летвата, за да уверят обществото, на което служим, че всички наши висши служители поддържат целенасочен фокус върху публичната мисия на Федералния резерв“, заяви председателят на централната банка Джером Пауъл. 

Фед беше подложен на критики заради смущаващи разкрития относно търговската дейност на някои свои висши служители през миналата година, докато централната банка агресивно се бореше да защити икономиката от Covid-19.

На 8 октомври Робърт Каплан напусна поста си начело на Фед Далас, за да избегне замесването на централната банка във връзка с личните му инвестиции. С търговската си дейност обаче той е спазил правилата за съответствие на банката, твърди финансистът.

Малко преди това управителят на Фед в Бостън Ерик Розенгрен обяви оставката си, позовавайки се на здравословни причини. Той също беше подложен на натиск през миналата година заради противоречиви сделки с акции.

„Разследваме внимателно търговията, която е извършена, за да се уверим, че тя е в съответствие с нашите правила и със закона“, посочва Пауъл по време на изслушване пред Комисията по банковите въпроси към Сената в края на септември.  „И дори ако изглежда, че тези сделки са били в съответствие със съществуващите правила, това само показва, че проблемът е в правилата и практиките и разкриването им трябва да бъде подобрено“, добавя Пауъл.

Съгласно новите политики, висшите служители на Фед - включително ръководителите на регионалните банки, управителите във Вашингтон и висшия персонал - ще бъдат ограничени до закупуване на различни по вид инвестиционни средства, като взаимни фондове, се казва в изявление на централната банка в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Toranaga
преди 2 години
и тук insider trading - логично, но трябва да има прецедент. За съжаление много рядко държавен служител действа превантивно. Трябва са се .... публично, за да се направи закон ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още