IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв вече ще прогнозира лихвите за няколко години напред

Председателят Бернанке е успял да преодолее съпротивата на някои свои колеги, разкрива стенограмата от декемврийската среща на Фед

12:26 | 04.01.12 г. 18
Автор - снимка
Създател
Федералният резерв вече ще прогнозира лихвите за няколко години напред

Федералният резерв (Фед) вече ще публикува прогнози за лихвените проценти в САЩ за години напред - решение, бележещо коренна промяна в начина, по който най-влиятелната централна банка в света провежда валутната си политика, пише Financial Times.

Решението, взето на срещата на банката през декември е победа за председателя на Фед Бен Бернанке, който настояваше за повече прозрачност в работата на институцията. Така Фед ще предостави на пазарите много по-детайлна информация за вероятните промени във валутната си политика в обозримо бъдеще.

На следващата си среща в края на януари Фед ще замени сегашната си прогноза за изключително ниски лихвени проценти „до средата на 2013 г.“ с прогнози за 2012 г. и „следващите няколко години“, направени от всеки един от членовете на Федералната комисия за открития пазар (FOMC). Всичките 17 членове на FOMC ще направят прогноза и за това кога очакват лихвените проценти отново да започнат да се повишават.

Ако прогнозите разкрият, че според централните банкери лихвените проценти ще се задържат на рекордно ниски нива по-дълго от очакваното, това може да понижи дългосрочните лихвени проценти и да подпомогне икономиката.

Според стенограмата от декември Бернанке е успял да преодолее съпротивата на някои свои колеги, които са изразили опасения, че „пазарните участници могат погрешно да интерпретират прогнозите като знак, че централната банка възнамерява да следва определена политика“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
ядрено гориво не злато е истината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
stoiloff
преди 12 години
С извинение, но се пише "безскрупулни". Иначе като цяло подкрепям коментара Ви! :) Все пак понякога консултациите с правописни и тълковни речници не вреди :) Сори - шегувка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
FED - new (witch-wise woman) on the horizon! Economists should be exiled to another planet! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
"Когато ученикът е готов, учителят сам идва..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
Много хора си мислят, че заемите идват от депозитите на хората, което е грешка. Всъщност парите, които дават като кредит не идват от депозити, нито от самата печалба на банката, а от самото обещание на кредитополучателя, че ще върне заема. Слагайки подписа си на документите, клиентът гарантира, че ще изплати заема и лихвите или в противен случай ще загуби къщата,колата или друго имущество. Срещу тази гаранция банката просто създава съответното количество пари като го вписва в сметката на кредитополучателя. Преди време количеството на парите(златото) не можело да надвишава количеството на стоките и услугите, които обществото можело да разменя. Така за да се увеличи количеството злато трябвало да бъде открито самото то, да бъде изкопано в някоя златна мина примерно. В настоящето обаче парите буквално се създават с даването на заеми или като Дълг(веднага с подписа на искащия заем). Колкото повече заеми дават банките, толкова по-богати стават самите те. И така лимитът на количеството пари може да е само един сборът на всички дългове на хората, а те са постоянно нарастващи. Когато човек печата пари, това е измама, когато държавата печата - инфлация.....Днес имаме отдавна действащата порочна и измамна "балонена" финансова система на САЩ, която е ефективен инструмент за упражняване на земно робство от имащите власт, чрез "легалното" печатане на необезпечени със злато банкови хартийки "пари", предназначени за нямащата власт тълпа, на много висока цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
На фона на финансовата криза, която заплашва да обхване целия свят, инвестицията в злато осигурява изключително важна диверсификация на активите на инвеститорите. Във времена на криза златото блести особено силно.Кой луд би заменил 2 кг илюстровани хартийки-долари срещу 2 кг злато?То ако беше така защо през 1971 САЩ затвориха "златният прозорец" ?Защо, отказаха да разменят злато срещу долари (но не и да дават долари срещу злато) ? Защо, когато Германия поиска през 60-те години от САЩ да и замени доларите със злато, по официално декларираният курс, посланикът на САЩ изтърча към канцлера и му каза:" Не забравяйте че на изток е Съветската армия а между нея и вас са американските войски - така че хубаво си помислете дали искате да обърнете доларите в злато! ЗЛАТОТО си е извоювало през вековете правото да се нарича ПАРИ! - това е СТОКАТА която всички "искат да имат"; не се "разваля" със времето и е с оптимално съотношение цена /обем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
От всичко, което би могло да се измисли, за да се измами работещото човечество, нищо не е толкова ефективно колкото въвеждането на хартиените пари и после отмяната на златното им покритие. Това направиха САЩ измамиха целият свят, като обвързаха петрола с долара. От създаването на FED през 1913г започва бавното премахване на златното покритие на долара, което приключва на 15.08.1971г. Никсън обявява, че САЩ не се нуждае от твърд курс на долара за злато. Днес резултата е налице, глобална финансова криза, а измамените искат САЩ да си плати Гяволъка.....затова експерти не могат да измислят как да се излезе от кризата. Е измислиха нещо все пак.......Иран бил виновен?! Ей тъй ще си замине цивилизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
В момента хартиийките имат стойност, защото, измамата Долар-Евро, все още работи и балъците кълват и подържат все още, напуканата пирамида....но скоро истината ще излезе наяве......тогава в магазина ще питат, парите имат ли златно покритие...или някакво друго?! Това да си "Печатар" е хубаво, но идва ден-Видовден да си платиш Гяволъка, нали? Всички мошеници, рано или късно свършват по-един и същи начин, без изключения..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Мисля, че идеята на Патилан е, че стойността им е заблуда за теб и за човека в магазина. но реално погледното без тях има 2 варианта май, натурална размяна или да сечем златни, сребърни и медни монети както в средновековието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Ебльо Еблев
преди 12 години
Патилане почини си малко >>>голям песимизъм излъчваш >>>толкова голям че започваш да се самонавиваш .Ясно е че си в депресия ПП.Сега да те поправя за това *** Като говоря, че книжните пари имат стойност нула, а истинските пари са златото и среброто, сигурно не бъркам много ****бъркаш и то много >>>защото с книжните пари всеки ден отиваш в магазина и си купуваш храна >>> ако имаха нулева стойност щеше отдавна да си умрял от глад >>>щото нищо нямаше да ти дадат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още