Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Федералният резерв запазва водещите лихви

Документът от срещата показва, че американският пазар на труда продължава да се заздравява, а икономическата активност се увеличава с бързи темпове

Федералният резерв запазва водещите лихви

Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ запазва непроменени водещите лихви, показва доклад от двудневната среща на банкерите, който беше публикуван от Market Watch.

От документа става ясно, че американският пазар на труда продължава да се заздравява, а икономическата активност се увеличава с бързи темпове. 

Още по темата

Двудневното заседание, което се проведе на 7 и 8 ноември, беше очаквано от световните пазари, като повечето анализатори предвиждаха това решение на водещите банкери.

Докладът показва, че нивото на безработица продължава да се понижава, а разходите на домакинствата остават със сериозни повишения, докато ръстът на инвестициите в недвижимите имоти се забавя от по-бързия си темп от предишните месеци от тази година.

На 12-месечна база, и общата инфлация, и инфлацията при продуктите, различни от храни и енергия, остават на ниво от 2%.

В съответствие със законно установения мандат Фед се стреми да насърчава максималната заетост на трудовия пазар и стабилността при цените, пише още в доклада.

Банкерите очакват, че постепенното увеличаване на целевия диапазон на лихвените проценти ще бъде в съответствие с устойчивото разрастване на икономическата активност, силния пазар на труда и инфлацията от 2% в средносрочен план.

Рисковете за икономическата перспектива изглеждат сравнително балансирани.

Предвид реализираните и очакваните условия на пазара на труда и инфлацията, Фед взе решение да запази целевия диапазон при лихвените проценти от 2 до 2,25%.

В зависимост от времето и размера на бъдещите корекции в лихвените проценти на федералните фондове, участниците в срещата решиха да оценят реализираните и очакваните икономически условия и максималната цел за заетостта и нейната симетрична 2-процентна инфлационна цел.

Тази оценка ще вземе под внимание широкия спектър на инфлацията, включително и мерките при пазара на труда, индикаторите за инфлационния натиск и инфлационните очаквания и показанията за финансовото и международното развитие.

На предишното заседание на Фед, провело се на 25-26 септември, банкерите обявиха, че имат доверие в темпа на растеж, но изпитват известно колебание по отношение на въздействието, което американските мита могат да имат в бъдеще.

Представителите на Фед потвърдиха своите убеждения, че постепенното повишаване на лихвените проценти е най-доброто решение за запазване стабилността на икономиката.

Очаква се през декември банкерите отново да повишат лихвените проценти, което ще окаже влияние върху вътрешната икономическа среда на САЩ.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
САЩ отчете най-големия в историята си месечен бюджетен дефицит