Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Федералното правителство в САЩ може да спре работа в петък заради липса на средства

То може да достигне и тавана на дълга си от 28,4 трлн. долара към 18 октомври

Федералното правителство в САЩ може да спре работа в петък заради липса на средства

Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Конгресът на САЩ има само два дни преди федералното правителство да започне да спира много от дейностите си, ако демократите не успеят да прокарат законопроект, осигуряващ ново финансиране за фискалната година, започваща в петък, предава Ройтерс.

Лидерите на демократите в Камарата на представителите и Сената се очаква да внесат за гласуване в сряда законопроект за временно финансиране до 3 декември с надеждата, че републиканците ще го подкрепят.

Приемането му ще предотврати една криза за демократите на президента Джо Байдън, който основа предизборната си кампания на платформа за отговорно управление след бурните четири години при предишния президент Доналд Тръмп.

Но има много рискове, тъй като демократи в Камарата на представителите заявяват, че ще гласуват против инфраструктурния план на стойност 1 трлн. долара, който трябва да бъде обсъден в четвъртък, заради вътрешнопартийни спорове за значително по-големия пакет социални разходи.

Зад всичко това се прокрадва и заплахата федералното правителство да достигне тавана на дълга си от 28,4 трлн. долара около 18 октомври – събитие, което може да предизвика историческо спиране на плащанията.

При толкова надвиснали страховити събития Байдън отмени пътуването си до Чикаго в сряда, за да може да ръководи преговорите с Конгреса, съобщава Белият дом.

Камарата на представителите и Сенатът може да гласуват отделен законопроект, който временно вдига ограничението за дълга, въпреки че това е тема на ожесточени партийни спорове.

Републиканците в Сената отказват да гласуват подобна мярка, като казват на демократите да действат сами, а лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър поиска сътрудничество от двете партии по мярка за справяне с дълговете, натрупани при администрациите на демократите и републиканците.

В тази ситуация демократите опитват да намерят начин да прокарат законопроекта и да избегнат спиране на плащанията по федералния дълг, което вероятно ще предизвика паника на финансовите пазари.

Инвестиционната банка Goldman Sachs определи този месец безизходицата като „най-рискования краен срок за тавана на дълга от десет години“.

Разделение между умерени и прогресивни

На фона на всичко това Байдън води интензивни преговори с демократите в Конгреса по пакет от мерки на стойност 3,5 трлн. долара за разширяване на социални програми и справяне с климатичните промени. Редица високопоставени демократи заявиха, че законопроектът ще трябва да бъде орязан, за да бъде приет.

Заради дълбоките различия между умерените и прогресивните демократи за размера и обхвата на пакета от мерки е малко вероятно те да изпълнят целта за внасянето му до края на седмицата.

Хаосът се задълбочи, когато председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси се отметна от обещанието си да прокара обхватния пакет от мерки заедно с инфраструктурния инвестиционен план на стойност 1 трлн. долара, който вече беше приет от Сената с гласове и от двете партии.

Прогресивните демократи заплашват да гласуват против по-малкия пакет от мерки, ако първо не бъде орязан по-големия.

Прамила Джейапал, която е лидер на прогресивните демократи в Конгреса, каза пред репортери във вторник, че според нея гласуването на инфраструктурния план може да бъде отложено.

Представителят на умерената фракция сред демократите в Камарата на представителите Джош Готхаймър беше по-оптимистично настроен относно инфраструктурния план: „Ще получим гласовете, ще приземим самолета и ще свършим тази работа“, каза той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
3
 
6
дядя Вова до: khao
преди 3 месеца
Искам да се изкаже Големият Стар Бял Вожд от Голямата Бяла Къща :)
0
 
4
 
5
khao до: IQ96
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Янки са само северняците, образовай се ... и ти кой искаш да се изкаже ? Летящия бик ...или Говорещия с чайници в тази държава изградено на 100% от емигранти!
1
 
8
 
4
ert
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
И тези взеха да говорят за "приземяване". А българин като чуе тази дума се сеща за приземяването 89г. Явно може би щатите са решили вече да спрат със социализма и да въвеждат пазарна икономика.
2
 
7
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
***=роми. Това е нецензурно???
5
 
2
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Прамила Джейапал-чист янки. Като гледам управниците в УК и все още малко в САЩ, мисля, че е време да дадем шанс на нашите ***. Стига сме ги пренебрегвали, може да излязат добри управници.

Още от САЩ
Пандемичният връх на доходността върху облигациите изтри оптимизма на Wall Street