IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фидел Кастро: Кубинският икономически модел не работи

Коментарът потвърждава подкрепата на Кастро за умерени реформи за стимулиране на кубинската икономика

10:56 | 09.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Фидел Кастро: Кубинският икономически модел не работи

Фидел Кастро заяви, че кубинският икономически модел вече не работи, съобщава Ройтерс. Кубинският лидер е направил констатацията в интервю, взето от американския журналист от Atlantic Monthly Джефри Голдбърг.

На въпрос дали все още си струва изнасянето на кубинския икономически модел – комунизъм от съветски тип - в други страни, Кастро, който е на 84 години, отговоря: „Кубинският модел вече не работи дори за нас“.

Коментарът изглежда потвърждава подкрепата на Фидел Кастро, която той изрази в коментар за кубинска медия през април за провежданите от брат му Раул Кастро умерени реформи за стимулиране на кубинската икономика.

Според Голдбърг думите на Кастро отразяват неговото признание, че държавата има прекалено голяма роля в икономическия живот на страната.

Изявлението ще помогне на президента Раул Кастро, който пое управлението на страната през 2008 г., да се справи с опозицията на членове на управляващата комунистическа партия, които се противопоставят на неговия опит да разхлаби контрола на държавата върху икономиката.

Голдбърг посочва, че Кастро го е поканил в Хавана, за да разговарят за негов неотдавнашен материал за вероятността от конфликт между Израел и Иран с възможно американско участие, поради нарастващите опасения за иранската ядрена програма.

Кастро е разкритикувал иранският президент Махмуд Ахмадинежад за неговия антисемитизъм и за това, че отрича Холокоста.

Кастро се е разкаял и за собствените си действия по време на Карибската криза през 1962 г., когато той призова Съветския съюз да започне ядрена война срещу Съединените Щати. „Не си струваше въобще“, допълва Кастро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Чърчил
преди 13 години
Късно си се усетил драги! На дърти години е лесно да се разкаеш, но когато му беше времето ти харесваше да си диктатор и да всяваш страх. Ако беше ти дошъл акъла когато трябва Куба щеше да е рай и 2 поколения кубинци нямаше да прекарат живота си в мизерия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още