IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият министър на САЩ: Няма индикации за рецесия на хоризонта

Стивън Манучин заяви, че администрацията още не е приключила анализа си за ефектите от временното спиране на работата на правителството

16:28 | 29.01.19 г.
<p>
	Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин. Снимка: Ройтерс

Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин заяви във вторник, че не вижда признаци за рецесия на хоризонта след 35-дневното спиране на работата на правителството, което оказа натиск върху растежа в началото на годината, съобщава The Wall Street Journal.

В интервю за Fox Business Network Манучин каза, че е уверен, че брутният вътрешен продукт на САЩ е отчел ръст от 3% през 2018 г., както и че икономиката на страната ще продължи да поддържа този стабилен темп отново през тази година.

Запитан за ефекта от спирането на работата на американското правителство, министърът на финансите реферира към коментарите на икономическия съветник на Белия дом Кевин Хасет, който заяви, че по-голямата част от разходите ще бъдат възстановени. Манучин обаче уточни, че администрацията не е приключила анализа си.

"Добрата новина е, че правителството работи отново, хората се връщат на работа и не сме видели никакво значително въздействие върху икономиката", каза още той.

Според проучване на надпартийната Бюджетна служба към Конгреса американската икономика ще загуби 3 млрд. долара вследствие на частичното прекъсване на работата на администрацията заради исканото финансиране от президента Доналд Тръмп за строежа на стената по границата с Мексико. 

Според данните на агенцията, разходите по частичното спиране на работа, продължило 35 дни, ще забави ръста на икономиката с 0,02% в сравнение с очакванията за 2019 г. По-осезаемите ефекти обаче ще бъдат усетени от бизнеса и служителите.

Като цяло американската икономика е загубила около 11 млрд. долара от петседмичната блокада, но се очаква 8 млрд. долара да бъдат възстановени, тъй като администрацията подновява работа и държавните служители ще започнат отново да получават заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още