IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите резултати на Caterpillar разочароваха инвеститорите

Слабото търсене на техника за миннодобивния сектор свива приходите от продажби и печалбите

16:09 | 23.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Финансовите резултати на Caterpillar разочароваха инвеститорите

Caterpillar отчете по-ниска от очакваното тримесечна печалба и намали прогнозите си за цялата година заради слабото търсене на тежка техника от мините, предаде Ройтерс.

Компанията отчита печалба за периода юли – септември в размер на 946 млн. долара, или 1,45 долара на акция. За сравнение, година по-рано отчетената печалба беше 1,7 млрд. долара, или 2,54 долара на акция.

Анализатори очакваха печалбата на акция за тримесечието да достигне 1,66 долара.

Приходите от продажби на Caterpillar са се свили с 18% до 13,4 млрд. долара.

Ако поръчките не ускорят ръста, компанията очаква печалбата на акция за цялата година да достигне около 5,5 долара, а продажбите да възлязат на 55 млрд. долара. За сравнение, предишната прогноза беше за 6,5 долара на акция печалба и приходи от продажби в размер на 56-58 млрд. долара.

По принцип минното оборудване и техника са най-печелившата продуктова категория за компанията. През последните тримесечия обаче продажбите се свиват, след като мините намалиха значително капиталовите разходи, забавиха разработването на някои проекти, а други – отложиха, заради спадащите цени на металите и безразличието на инвеститорите.

Caterpillar съобщи днес, че „за съжаление, поръчките не са се увеличили много“. В резултат някои от заводите на компанията са временно затворени, а заплатите на хиляди служители са намалени. Компанията освен това е свила работната си сила на пълно работно време с 3 хил. души през третото тримесечие.

През последната година Caterpillar съкрати 13 хил. души – около 10 на сто от глобалната работна сила на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още