IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фишер: Инфлацията в САЩ ще се повиши с възстановяването на пазара на труда

Ниските лихвени проценти спомогнаха за възстановяването на заетостта, смята вицепрезидентът на Фед

16:36 | 10.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фишер: Инфлацията в САЩ ще се повиши с възстановяването на пазара на труда

Вицепрезидентът на Федералния резерв на САЩ (Фед) Стенли Фишер смята, че упорито ниската инфлация няма да се задържи, тъй като икономиката е близо до постигането на пълна заетост, предава Bloomberg.

„Голяма част от текущата инфлация е временна“, коментира централният банкер в интервю за агенцията. След като ефектите от по-евтиния петрол и другите суровини се разсейват, „тези неща ще се стабилизират в даден момент. Ето защо тя няма да бъде толкова ниска и да остане завинаги такава.“

Фед се събира на 16 и 17 декември – среща, на която редица икономисти и инвеститори смятат, че централните банкери ще вдигнат лихвите за пръв път от близо 10 години. Стенограмата от заседанието на банката от юли показа, че банкерите ще увеличат ставките, когато видят „допълнително подобрение на трудовия пазар“.

В петък Министерството на труда оповести ръст на заетите с 215 хил., което е в унисон със средните 211 хил. за всеки един от месеците от началото на 2015 г. Безработицата остана на ниво от 5,3%, средното почасово заплащане нарасна, а заетостта се покачи. Данните за пазар на труда за август ще бъдат налични на 4 септември.

Освен това Фед търси знаци, че инфлацията ще се придвижи към целта от 2% преди да започне да увеличава лихвите.

По думите на Фишер „улта приспособителната парична политика“ на банката през последните няколко години е свършила работа.

„Ниските лихвени проценти са предназначени да помогнат на възстановяването“, казва той. „Що се касае до заетостта – те направиха това доста добре.“

Фишер заяви, че централната банка взима предвид развитието на международната икономика, но отговорността първо се разпростира до тази на САЩ.

„Нашите задължения по закон се отнасят до американската икономика“, коментира банкерът. „Разбира се, това, което се случва в чужбина, ни засяга. Ако останалата част от света се забавя, това не е добре за американската икономика.“

Председателят на Фед Джанет Йелън казва, че ръст на лихвите може би ще има още тази година, ако данните покажат очакваното развитие за икономиката. Въпреки че срещата на Фед през септември не е придружена от пресконференция, Йелън посочва, че промяна в лихвите може да има на всяка една от срещите до края на 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още