IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фишер: Мудното глобално възстановяване потиска икономиката на САЩ

Слабият жилищен пазар в САЩ, анемичните европейски икономики и рязкото забавяне в Китай са сред причините, посочи заместник-председателят на Фед

15:26 | 11.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фишер: Мудното глобално възстановяване потиска икономиката на САЩ

Глобалното икономическо възстановяване е разочароващо, като това може да има негативно въздействие върху икономиката и трудовия пазар в САЩ. Това заяви заместник-председателят на Федералния резерв Стенли Фишер по време на конференция, организирана от Министерството на финансите на Швеция.

Спадащата икономическа активност на американския трудов пазар отчасти отразява тенденцията на застаряване на населението, въпреки че има "значителна несигурност" доколко това се дължи на застой на икономиката, заяви още Фишер, цитиран от WBP Online. Той добави, че към момента в САЩ делът на хората в трудоспособна възраст в работната сила е най-ниският от 1978 г. насам – 62,9%.

"Има основателни причини да се смята, че известна част от изненадващата слабост в икономическата активност отразява все още слабите циклични условия", заяви Стенли Фишер. "Много от тези, които са отпаднали от работната сила може би са обезкуражени. Едно по-нататъшно укрепване на икономиката вероятно ще върне някои от тези работници обратно на пазара на труда", изтъкна още заместник-председателят на Фед.

"Глобалното възстановяване е разочароващо", продължи той, като добави, че най-голямата икономика в света може да расте с едва 2% на годишна база в дългосрочен план, или с цял процентен пункт под първоначалната прогноза на Фед от 2009 г.

Последната голяма световна финансова криза и рецесията принуждиха централните банкери от цял ​​свят да променят разбирането си за инфлацията, заетостта и растежа като цяло.

"Въпреки някои подобрения общата икономическа картина остава вяла", предупреди Фишер.

По думите му редица фактори са допринесли за по-слабия растеж – незадоволителният жилищен пазар в САЩ, анемичните европейски икономики, както и рязкото забавяне на Китай.

"Възможно е също така лошото представяне да отразява по-структурираните и по-дългосрочни промени в световната икономика", изтъкна още заместник-председателят на Фед.

Американската централна банка, която задържа основната си лихва в близост до нулата от декември 2008 г. насам, се насочва бавно към покачване на ставките за първи път от осем години. Въпреки това институцията посочи след края на последното си заседание на 30 юли, че все още вижда "значително недоизползване на трудовите ресурси". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още