IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фишер: Възможно е да виждаме първите признаци за ръст на инфлацията в САЩ

Представители на Фед очакват инфлацията да се върне обратно до целевите 2% на централната банка

21:50 | 07.03.16 г. 1
<p>
	Стенли Фишер. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Стенли Фишер. Снимка: архив Ройтерс

Двама ключови представители на Федералния резерв на САЩ (Фед) заявиха в понеделник, че очакват инфлацията да се доближи до целевата на централната банка, съобщава CNBC.

В отделни изявления във Вашингтон нито заместник-гуверньорът на Фед Станли Фишер, нито членът на управителния съвет Лаел Брейнард направиха директна препратка към срещата на Федералната комисия по отворения пазар следващата седмица. Брейнард обаче призова за търпение с повишаването на лихвените проценти на фона на възможните рискове от спад на инфлацията и икономическата активност в САЩ.

„По-стегнатите финансови условия и по-меките инфлационни очаквания може да се превърнат в отрицателен риск за инфлацията и вътрешната активност. От гледна точка на управлението на риска това изисква търпение докато перспективите не станат по-ясни“, каза Брейнард.

Както Фишер, така и Брейнард имат право на глас в комисията за определяне на политиката на Фед, която ще представи решенията си и прогнозите си следващата седмица. Коментарите идват след доклада за заетостта за февруари, представен в петък, който показа, че американската икономика е добавила 242 000 работни места – по-добре от очакваното.

Изявленията им следват и данните, представени в края на миналия месец, които показаха, че основната инфлация е нараснала до 1,7% през 12-те месеца до края на януари. Фишер отбеляза, че вижда възможни първи признаци на ръст на инфлацията.

„Много вероятно е в момента да виждаме първите признаци за ръст на темпа на инфлацията – нещо, което бихме искали да се случи“, каза Фишер.

В отделно изказване Брейнард заяви, че очаква инфлацията да се върне обратно до целевата от 2% на централната банка въпреки рисковете за спад. Тя добави, че е „окуражена“ от напредъка в заетостта. Брейнард обаче отбеляза, че стегнатият пазар на труда не гарантира, че инфлацията ще се върне обратно до целевите 2%.

Фишер от своя страна коментира, че лихвените проценти все още остават ниски по исторически стандарт. Той добави, че Фед може да се изправи пред условия на нулеви лихвени проценти.

Фишер каза още, че емпиричните доказателства все още не са показали, че отрицателните лихвени проценти не са ефективни в Япония или Европа. Той отбеляза, че централните банки все още прилагат „експанзионистични парични политики“ чрез програмите си за изкупуване на облигации и други мерки, дори при почти нулеви лихвени проценти.

Пазарните очаквания за повишаването на лихвените проценти намаляха през последните месеци на фона на мудните фондови пазари и опасенията за глобално забавяне. Ниските цени на петрола също повлякоха инфлацията надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още