IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: САЩ трябва да избегнат фискалната пропаст, за да запазят топ рейтинга си

Преизбраният президент Барак Обама няма да се наслаждава на фискален меден месец, тъй като фискалната пропаст може да върне страната в рецесия

18:41 | 07.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Fitch: САЩ трябва да избегнат фискалната пропаст, за да запазят топ рейтинга си

Преизбраният американски президент Барак Обама няма да се наслаждава на фискален меден месец, тъй като натискът върху властите в страната да избегнат т. нар. „фискална пропаст“ и да разрешат останалите проблеми се запазва, а това е необходимо за съхраняването на максималния кредитен рейтинг на страната, предупредиха от международната рейтингова агенция Fitch, цитирани от MarketWatch.

„Предизвикателствата на икономическата политика, пред които е изправен президентът, са да бъде реализиран достоен за доверие план за понижаване на дефицита, да бъде подкрепено икономическото възстановяване и да бъде гарантирано пълното доверие и доброто име на САЩ. Решението по вариантите за избор на фискална политика вероятно ще се отрази върху запазването на статута ААА на САЩ от страна на Fitch“, пише в съобщението на агенцията.

Неуспехът да бъде избегната комбинацията от автоматично едновременно влизане в сила от 1 януари 2013 г. на съкращаването на федералните разходи и изтичането на срока на данъчните облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши, познато като „фискална пропаст“, и повишаването на тавана на вътрешния дълг вероятно ще се отразят в понижаване на рейтинга през 2013 г., подчертават от Fitch.

От агенцията преценяват, че фискалната пропаст ще вкара икономиката на САЩ в рецесия и ще доведе до повишаване на безработицата до над 10% през 2013 г.

Според нейните анализатори увеличаването на данъчното бреме и съкращаването на разходите няма да успее да се справи с движещите сили на високите публични разходи и относително тясната и волатилна данъчна база.

От Fitch изтъкват, че министърът на финансите на САЩ вероятно ще трябва да приложи извънредни мерки до края на годината, за да може дългът на страната да не надхвърли заложения през миналата година таван от 16,394 трлн. долара.

На 28 ноември 2011 г. агенцията постави негативна перспектива пред рейтинга на най-голяма икономика в света, след като двупартийната суперкомисия в американския Конгрес не успя да постигне споразумение мерки за свиване на бюджетния дефицит с 1,2 трлн. долара.

През миналата година конкурентите им от Standard & Poor's понижиха максималния кредитен рейтинг на САЩ заради притесненията относно дълга на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още