IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за обезщетения за разлива в Мексиканския залив започва дейност

Има обаче силни критики, че правилата на фонда, създадени от неговия администратор, не са честни

11:33 | 23.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фондът за обезщетения за разлива в Мексиканския залив започва дейност

От днес влиза в действие фондът на стойност 20 млрд. долара за компенсиране на засегнатите от петролния разлив в Мексиканския залив икономически дейности. Има обаче силни критики, че правилата на фонда, създадени от неговия администратор Кенет Файнбърг, не са честни, пише Ройтерс.

Претърпелите финансови загуби от разлива може да поискат обезщетение и ще бъдат по-щедро овъзмездени, отколкото ако съдят BP за щети, заяви на пресконференция в неделя Файнбърг.

Той е подчертал, че фондът ще се стреми да изплаща всяка жалба на частно лице в рамките на 48 часа, след обработването й, а всяка жалба от компания – в рамките на 7 дни.

BP създаде фонда през юни под натиска на Белия дом да намери „лек“ за загубите, претърпени от рибарския сектор, туризма и други индустрии в залива вследствие на разлива, който започна през април и беше спрян чак през юли.

Файнгбърг е бил администратор на фонда за обезщетения след терористичните атаки на 9 септември 2001 г. и определяше заплатите на изпълнителните директори на компаниите, спасени от държавата по време на кризата.

Фондът за разлива обаче може да се окаже по-сериозно предизвикателство, смятат експерти по застраховане, според които изчисляването на обезщетенията за бизнеса ще бъде особено трудно.

В следващите шест месеца всеки, който поиска обезщетение, може и да съди BP в даден бъдещ момент, но подалите жалби след този срок ще загубят правото да съдят компанията, е решил Файнбърг.

Тази позиция обаче е спорна. Миналата седмица главният прокурор на Флорида Бил МакКолъм публикува изявление, в което се посочва, че това решение е в полза на BP и отслабва мерките, за които се борят прокурорите в петте щата на залива – Тексас, Луизиана, Мисисипи, Алабама и Флорида.

В отговор Файнбърг е заявил, че идеята за поставяне на такъв срок е негова, а не на BP. Той е подчертал, че искането на компенсация е доброволно.

Досега от BP са изплатили компенсации за 375 млн. долара, е казал още Файнбърг, като тези средства са отделно от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още