IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският дигитален данък е погрешен, но такъв е и отговорът на Тръмп

Начинът да се отговори на протекционизма на Франция е чрез системата за уреждане на спорове към Световната търговска организация

09:34 | 20.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като й дойде до гуша от големите технологични компании, повечето от които по стечение на обстоятелствата са американски, Франция поиска да ги облага по-силно, пише Bloomberg.

Миналата седмица френските депутати приеха мярка, която би наложила данък до 5% върху цифровите компании с годишни глобални приходи от над 845 милиона долара и местни (френски – бел. прев.) приходи от над 28 милиона долара. "Когато Франция покаже волята си, тогава нещата се променят", каза финансовият министър Брюно льо Мер с галска скромност. За съжаление нещата не се променят към по-добро. 

Тази мярка е напълно погрешно замислена. Тъй като се прилага за приходи, а не за печалби, тя може да доведе до данъчно облагане на компании, които не печелят. Тъй като Франция налага данъка самостоятелно, той вероятно ще доведе до двойно данъчно облагане и обременителни разходи за привеждане в съответствие с него. С неясни и двусмислени правила данъкът води до ненужни риск и несигурност. И въпреки всичките неприятности той ще докара само около 560 милиона долара годишно. Това е едва около 1% увеличение на приходите от корпоративен данък.

Още по-лошото е, че мярката е явно дискриминационна. В допълнение към нелогичното облагане на конкретна индустрия, тя ще се прилага само за шепа глобални компании, повечето от които се оказват американски. Данъкът включва неоправдани отстъпки за защита на местните конкуренти. Правителството признава, че само една френска компания ще бъде обект на данъка. Това си е мито спрямо чуждите компании.

Америка в такъв случай има пълното право да възрази. Фактът, че големите американски технологични компании в момента са под обсада от регулаторните органи на Европейския съюз не помага. Новата антитръстова глоба, наложена на Qualcomm, е само последната инициатива. За съжаление президентът Тръмп е склонен да влоши още положението. Миналата седмица неговата администрация заяви, че открива разследване на данъка по „Раздел 301“. Според американския закон, ако такова разследване стигне до заключението, че друга страна използва нелоялни търговски практики, президентът има свобода на действие да налага мита в отговор. Можем да предположим, че Тръмп няма да устои на това изкушение.

Но той трябва да устои. Случаите по „Раздел 301” са изключително редки през последните години и с основателна причина. Те бяха почти напълно неефективни за постигане на целите на Америка. По всяка вероятност поемането по този път само ще усили напрежението с Европа, ще предизвика ответни мерки и правни предизвикателства, ще наложи разходи на американските потребители и фирми, ще забави икономическия растеж, ще застраши работните места и ще забие още един гвоздей в ковчега на основаната на правилата търговска система, която Тръмп изглежда решен да погребе.

Много по-добър начин да се отговори на погрешния протекционизъм на Франция е чрез системата за уреждане на спорове към Световната търговска организация, където САЩ до голяма степен са успешни през годините. Това може да отнеме време - година или повече - но ще постигне целите на администрацията, ще ограничи страничните щети и ще покаже, че САЩ все още поддържат правилата и ценностите, които вградиха в системата в продължение на десетилетия.

Вместо това във Вашингтон се говори за мита върху френското вино и сирене. Членовете на Конгреса - и от двете партии - не само аплодират едностранния подход на Тръмп, но и заплашват да се позоват на мистериозен закон, който би им позволил да удвоят данъците върху френските граждани и компании в САЩ. Не забравяйте, че Франция все още се води съюзник.

Преди да се влошат нещата двете страни трябва да направят крачка назад. Вярно е, че данъчното облагане на технологичните компании се оказа предизвикателство през последните години, но пътят напред е чрез международно сътрудничество, а не чрез още една несполучлива търговска война. Франция и САЩ участват в разговорите в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, които имат за цел да създадат наистина глобална система за цифрово данъчно облагане. Това е бавен и тромав процес, но също така е справедлив, рационален и икономически разумен.

Същото не може да се каже за новия данък на Франция или за невежия отговор на Тръмп. Ако продължи да ескалира, това е конфликт, който никой няма да спечели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още