IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гартман: Безработицата в САЩ трябва да спадне преди Фед да намали стимулите

„Разбрахме само, че икономическите данни ще бъдат в основата на бъдещето решение на централната банка“, коментира Гартман

10:46 | 19.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;&bdquo;Отговорът на пазарите беше логичен&quot;, убеден е Денис&nbsp;Гартман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 „Отговорът на пазарите беше логичен", убеден е Денис Гартман. Снимка: Ройтерс

С изненадващото решение на Федералния резерв на САЩ (Фед) да не намалява обема на месечните си покупки на активи, както се очакваше това да стане през септември, инвеститорите отново си задават въпроса кога ще започне намаляването на стимулите. Според експертът Денис Гартман колегите му ще почакат доста преди това да се случи.

„Преди да продължим напред първо трябва зорко да следим нивото на безработицата, както ни посъветва Фед. Чак когато цифрата падне под 6,5%, можем да очакваме Фед да свие с малко обема“, коментира пред CNBC решението на Бен Бернанке основателят на Gartman Letter Денис Гартман.

„Занапред не трябва да сваляме поглед от месечните данни за безработицата и ще стигнем до разковничето. Може би 200 хил. или 225 хил., или дори 250 хил. души, трябва да бъде броят на започващите работа всеки месец преди Фед да се увери, че спокойно може да намали количеството на покупките.“

Гартман не е изненадан, че Фед не направи нищо. „Разбрахме само, че икономическите данни ще бъдат в основата на бъдещето решение на централната банка“, продължи икономистът.

Вчера Бернанке и екипът му обявиха, че ще повишат лихвените проценти чак когато безработицата слезе под 6,5%, а инфлацията се настани на ниво от 2,5%. Според Гартман инфлацията не е толкова важна за централната банка за разлика от цифрите за безработицата.

След решението на Фед американските борси регистрираха нови рекорди, докато доходността по облигациите спадна. „Отговорът на пазарите беше логичен“, убеден е Гартман. „Фед ви каза, че предстоят още покупки от 85 млрд. долара месечно. Това бе причината цените на акциите да се покачат. Цените на облигациите също трябваше да се повишат, а доходността да спадне. Пазарът реагира точно така, както трябваше.“

Инвеститорите очакват оттеглянето Бен Бернанке през декември и са вперили погледи в неговата евентуална заместничка и кандидат за поста му Джанет Йелън. Според Денис Гартман взаимоотношенията между Йелън и президента на Федералния резерв в Канзас Сити Естер Джордж, която изрази опасенията си от риска от висока инфлация заради агресивната монетарна политика, трябва да бъдат следени внимателно.

За разлика от Йелън Естер Джордж не е привърженик на хлабавата монетарна политика. Именно разговорите между двете дами Гартман препоръчва да следим. 

По-важното от речта на Бернанке вижте във видео материала!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още