IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гартман: Паричните потоци ще заобиколят САЩ

Експертът смята, че играта с дефолта е накарала някои инвеститори да преместят парите си в чуждестранни активи

11:20 | 18.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гартман: Паричните потоци ще заобиколят САЩ

Спирането на работата на правителството и сделката в последната минута, с която се избегна фалита, навредиха на кредитоспособността на САЩ като безопасна страна за инвестиции. Това каза в интервю за CNBC основателят на “The Gartman Letter” Денис Гартман. Той прогнозира, че сега е по-вероятно свободните парични средства да се превърнат в чуждестранни инвестиции.

Според анализаторската фирма Lipper само от 10 до 17 октомври инвеститорите са изтеглили около 43 млрд. долара от базираните в САЩ фондове на паричния пазар. Фондовете инвестират в краткосрочни ценни книжа като американските съкровищни бонове, а изтеглянето на средства маркира най-голямото понижение от август 2011 г.

Това е тъкмо обратното в сравнение с притока на инвестиции през септември на стойност 40,7 млрд. долара към тези нискорискови фондове.

„Парите бяха извадени от строя. Парите се държаха в брой, а сега се връщат там, където бяха“, казва Гартман. „Процесът на загубата на доверие явно е приключил.“

Логично изниква въпросът кога паричните потоци отново ще потекат към Америка и нейните активи. По данни на Investment Company Institute за същия период изходящите потоци на взаимните фондове, инвестиращи в американски акции, са били 5,2 млрд. долара. Това е най-голямото отдръпване от началото на година. Същите данни показват и че фондовете, които инвестират в акции на компании извън САЩ, са привлекли около 2,1 млрд. долара, отчитайки най-силното търсене от три седмици насам.

Гартман смята, че играта с дефолта на САЩ е накарала някои инвеститори да преместят парите си в чуждестранни активи. Той вярва, че чуждестранните инвеститори определено ще потърсят начин да отнесат парите си далеч от САЩ.

„Дали чуждестранните инвеститори ще продължат да инвестират зад граница? Отговорът на този въпрос е определено „Да“. Подозирам, че нанесените щети са били тежки и най-вероятно с дълготраен ефект.“

Компромистното решение, подписано от президента на САЩ Барак Обама в четвъртък, увеличи тавана на държавния дълг до 7 февруари. С него се поднови финансирането на работата на правителството до 15 януари. Това означава, че страната може да изпадне в бюджетна криза отново след няколко месеца.

Служителите, които бяха в принудителен отпуск в продължение на две седмици, защото правителството бе блокирано, се върнаха по работните си места. Сделката освободи правителството от заложническата криза, която започна с претенциите на републиканците към промените в закона за здравеопазването, предложени от Обама, чрез които на 1 октомври започна вписването на неосигурените американци.

Гартман, който е горд републиканец каза, че неговият десен отбор е е постъпил изключително неправилно, защитавайки позициите си.

„Да се надяваме, че възрастните са се върнали в стаята. Да се надяваме, че не сме изпратили децата на заточение. Това бе крайно неудобно за всички нас“, завършва експертът.

Какви са перспективите пред пазара на акции в САЩ и да очакваме ли нови върхове - вижте във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 1
Jorkata
преди 10 години
Ако нещо се случи, то ще е нещо съвсем дребно на пръв поглед и никой няма да го отрази в началото, а когато последиците станат ясни ще е прекалено късно. Но както сам каза - стане ли, всичко приключва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
LuckyYou
преди 10 години
Системният риск в момента е на страшно високи нива. Вероятността да се случи неприятно събитие е много ниска, но проблемът е, че случи ли се, изпуснат ли веднъж нещата, последиците могат да бъдат умопомрачителни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още