IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Electric инвестира още 10 млрд. долара за екотехнологии

Инициативата Ecomagination се фокусира върху три области – природен газ, възобновяеми енергийни източници и електроцентрали

17:27 | 25.02.14 г.
General Electric инвестира още 10 млрд. долара за екотехнологии

General Electric (GE) планира да похарчи 10 млрд. долара за проучване и разработване на по-чисти технологии до 2020 г. като част от инициативата на компанията под наслов Ecomagination.

Инвестицията на GE ще се фокусира върху три области: природен газ, възобновяеми енергийни източници и електроцентрали. Според съобщение за пресата компанията иска да стимулира по-екологично хидравлично разбиване, както и да подобри ефективността на своите централи.

При изследванията в областта на природния газ GE ще си партнира с норвежката Statoil. Целта ще е намирането на начин за по-надеждно хидравлично разбиване, или т.нар. фракинг.

Според GE високите разходи за сегашните системи, които използват въглероден двуокис за фракинг, ги правят непрактични за употреба в голям мащаб. Една от мисиите е разработването на икономически целесъобразна система.

Първоначалният вариант на програмата стартира през 2005 г. и бе на стойност от 15 млрд. долара. В последната новина GE посочи, че разширява инвестициите си до 25 млрд. долара, удължавайки мандата с още пет години. За момента щатският гигант е вложил 12 млрд. долара по програмата.

"Ecomagination е една от нашите най-успешни бизнес инициативи. Силните инвестиции в научноизследователска дейност са довели до добра възвръщаемост за акционерите и до подобряване на разходите и спестяване на емисии за нашите клиенти", заяви главният изпълнителен директор Джеф Имелт.

Повече за GE вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още