IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Electric излиза от финансовия бизнес

Американският конгломерат ще осъществи обратно изкупуване на акции за 50 млрд. долара до 2018 г.

16:28 | 10.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
General Electric излиза от финансовия бизнес

General Electric (GE) e напът да се превърне в изцяло индустриална компания, излизайки от бизнеса с финансови услуги чрез продажба на част от активите в състава на GE Capital и обратно изкупуване на акции за 50 млрд. долара, пише CNBC.

GE заяви своето намерение да създаде "по-опростена, по-ценнa фирма" чрез ефективно oтстраняване на финансовите активи, които са равни на тези на седмата по големина банка в САЩ.

Компанията ще направи това чрез продажба на дялове на други финансови институции, както и на портфейли от активи, включително на недвижимости за 26 млрд. долара. GE ще продаде по-голямата част от активите на GE Capital Real Estate на фондове, управлявани от Blackstone и Wells Fargo.

Въпреки всичко за момента GE ще запази финансовите операции, които помагат на клиентите да финансират техните покупки на оборудване от конгломерата.

Докато компанията смята проливането GE Capital за определен брой години, председател и главен изпълнителен директор Джеф Имелт, в интервю за CNBC, каза сега е идеалното време.

"Наистина имаме перфектен пазар за продажба на активи, финансови услуги. Имаме бавен растеж, ниски лихвени проценти, много ликвидност и хора, търсещи доходност", каза председателят и главен изпълнителен директор Джеф Имелт. "Смятаме, че това е добре за инвеститорите... Сега е моментът да го направим".

GE очаква да върне повече от 90 млрд. долара на инвеститорите през 2018 г. По-голямата част от сумата ще дойде под формата на програма за обратно изкупуване на акции на стойност 50 млрд. долара, които ще се свие делът на акциите в обращение до около 8 млрд. до 2018.

Акциите на компанията затвориха сесията на Wall Street в четвъртък при цена от долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още