IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Electric обмисля отстъпки в сделката за Alstom

Корекциите са нужни, за да бъде поглъщането одобрено от европейските органи

10:22 | 12.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

General Electric (GE) заяви за пръв път в понеделник, че е склонна да обмисли някои отстъпки, за да спечели европейското одобрение за придобиване на енергийното дружество на френската компания Alstom, съобщава Ройтерс.

Склонни сме да проучим възможни корекции, за да сключим сделката, въпреки че все още вярваме в сегашните й качества“, заявява в интервю за Ройтерс Стив Болз, президент и главен изпълнителен директор на GE Power & Water, най-големият производствен отдел на конгломерата.

Каквито и да са отстъпките, то те ще трябва да “запазят икономическата и стратегическа стойност на сделката“, допълва той. Болз обаче отказа да коментира в кои потенциални области GE може да направи отстъпки.

По-рано в понеделник Ройтерс съобщи, че е малко вероятно американският конгломерат да спечели необходимото разрешение от Европейския съюз (ЕС) за сделката си на стойност 12,4 млрд. евро, позовавайки се на два свои източника.

Европейската комисия (ЕК) стартира пълно разследване през февруари, за да проучи последиците за конкуренцията в резултат на сделката, която ще премахне един от тримата конкуренти на GE в производството на тежкотоварни турбини за електроцентрали, работещи на газ.

Регулаторите от ЕС обикновено предпочитат сливащите се компании да продадат припокриващите се активи или да улеснят навлизането на пазара от страна на конкуренти. Основните съперници на GE в областта на газовите турбини са Siemens AG и Mitsubishi Heavy Industries Ltd.

Сделката с Alstom, която е най-голямото придобиване в историята на GE, цели да разшири базата от турбини за производство на електрическа енергия, което ще позволи на американската компания да получи дори по-големи приходи от обслужаване на оборудването.

GE вече промени веднъж сделката, за да спечели подкрепата на френското правителство след двумесечната битка през миналата година, при която отстрани Siemens и Mitsubishi.

В интервюто си за Ройтерс Болз призна „продължителния процес“ с Алстом и заяви, че GE се фокусира върху начините „да продължи напред, така че все още да има смисъл“.

По време на конферентния разговор през април по повод резултатите за първото тримесечие главният изпълнителен директор на GE Джеф Имелт подкрепи сделката, но заяви, че ако „по някое време тя стане непривлекателна, ще се откажем от нея“.

GE, която е в процес на преструктуриране, включващо излизане от по-голямата част на финансовия й бизнес, заяви, че очаква синергиите от сделката с Alstom да добавят между 6 и 9 цента печалба на акция през 2016 г.

Някои анализатори обаче се съмняват, че акциите на GE ще понесат голям удар, ако сделката пропадне, тъй като американската компания ще компенсира печалбата с обратно изкупуване на акции или други сделки.

Според информация, публикувана на сайта на ЕК, антритръстовото разследване е било спряно на 24 април. GE заяви в понеделник, че очаква регулаторите да възобновят проучването на сделката през тази седмица и че временното му прекратяване е било част от регулаторния процес.

Това е процедурна стъпка, която им дава време да прегледат допълнителна информация“, заяви компанията.

Говорителят на ЕС Рикардо Кардозо заяви, че регулаторите чакат данни от компаниите преди да поставят нов краен срок за действие. Предишният срок приключваше на 6 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още