IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Electric увеличава дивидента с 12%

Оттук нататък дивидентите ще следват растежа на печалбата на компанията, прогнозира анализатор

15:00 | 15.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на General Electric Джеф Имелт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на General Electric Джеф Имелт. Снимка: Ройтерс

В петък General Electric обяви 12% ръст на дивидентите от 1 януари, като в същото време планира обратно изкупуване на акции за още 10 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Най-големият американски конгломерат не последва примера на други американски корпорации като Caterpillar и Legg Mason, които изтеглиха през декември плащанията на дивиденти в опит да избегнат повишенията на данъка върху печалбата за акционерите, в случай че политиците във Вашингтон не успеят да постигнат бюджетна сделка.

GE увеличава тримесечния дивидент до 19 цента за акция. В същото време програмата за обратно изкупуване на акции на компанията върви по план, като допълнителното количество книжа, издадени в началото на финансовата криза, ще бъдат изкупени на 100%.

„Да върнем парите на акционерите си остава наш първостепенен приоритет“, казва изпълнителният директор на General Electric Джеф Имелт. В петък акциите на GE на Нюйоркската фондова борса поскъпнаха с 5 цента до 21,67 долара за брой.

От юли 2010 г. до декември 2011 г. GE повиши дивидентите си 4 пъти с общо 70% в опит да компенсира резкия спад на плащанията към акционерите в дните на финансовата криза. Непосредствено след фалита на Lehman Brothers тримесечните дивиденти на GE бяха понижени с 10 цента за акция до 21 цента.

„Оттук нататък дивидентите ще следват растежа на печалбата на компанията“, прогнозира Джеф Спраг, анализатор на Vertical Research Partners.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още