Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Германия е готова да поема по-голям дял от разходите за НАТО

Според информацията американският дял ще бъде намален от сегашните 22,1 на 16,35% от 2021 г., а германският дял да бъде увеличен от 14,8 на 16,35%

Германия е готова да поема по-голям дял от разходите за НАТО

Снимка: Ройтерс

В бъдеще Германия ще поеме също толкова висок дял от разходите за НАТО, колкото и САЩ. За това се договориха 29 държави членки малко преди юбилейната среща на върха в Лондон в началото през следващата седмица. Говорител на НАТО официално потвърди, че страните са се съгласили да променят механизма на разпределение на разходите от 2021 г. Това пише германското издание Die Zeit, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria.

Първоначално НАТО не пожела да коментира подробностите за бъдещото разпределение на разходите. По данни на германската информационна агенция dpa новият механизъм на разпределение предвижда американският дял за покриване разходите на общността да бъде намален от сегашните 22,1 на 16,35% от 2021 г., а германският дял да бъде увеличен от 14,8 на 16,35%.

Още по темата

Останалата липса във финансирането ще се запълни от другите страни от НАТО с изключение на Франция. Френското правителство отхвърли плана с мотива, че е нецелесъобразен и изразявайки предположението, че той е в услуга на американския президент Доналд Тръмп.

За Германия промяната би изискала допълнителна годишна тежест от над 33 млн. евро. САЩ, от своя страна, пък биха могли да спестят повече от 120 млн. евро. През тази година САЩ поемат почти 470 млн. евро от разходите на НАТО от около общо 2,12 млрд. евро. Германия ще отделя само около 313 млн. евро.

С парите от общия фонд се финансират централата на Алианса в Брюксел и генералният военен щаб. Част от помощта е насочена и към инвестиции в споделена инфраструктура. Количеството средства, с които една държава трябва да допринесе, зависят от брутния национален доход. За САЩ обаче има горна граница, в противен случай те би трябвало да поемат около половината от разходите на общността.

Франция - "неудобната сила"

Германските разходи за отбрана в момента възлизат на около 47 млрд. евро, което се изчислява на 1,29% от БВП през 2019 г. През 2014 г. разходите са възлизали на около 35 млрд. евро (1,18%). САЩ са отчели разходи на НАТО разходи за отбрана на стойност от над 730 млрд. щатски долара (660 млрд. евро) през 2019 г., съответно 3,42%.

На двудневната среща на върха на НАТО в Лондон във вторник ще присъстват всички 29 държавни и правителствени ръководители, сред които е и френският президент Еманюел Макрон, който наскоро заяви, че НАТО е в "мозъчна смърт". Париж също ще вземе отношение по темата за новия механизъм на разпределение на разходите. Отделно, на фокус в дискусиите ще бъдат въпросите за трансатлантическите отношения и отношенията с Турция.

Френският министър на икономиката и финансите Бруно Льо Мейр подкрепи критичните коментари на Макрон относно НАТО в интервю. „Възнамеряваме да превърнем ЕС фундаментално от общ пазар в истински суверенна световна сила“, заяви Льо Мейр пред медията Süddeutsche Zeitung. Министърът описа ролята на Франция в Европа по следния начин: "Ние сме силата, която е неудобна и смущава."

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Атака вместо сближаване: Китай провокира САЩ на дипломатическата среща