IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоба от 1 млрд. долара заплашва Rabobank заради манипулирането на LIBOR?

Това е цената за сключването на извънсъдебни споразумения с регулаторни органи в САЩ, Великобритания и Холандия

16:38 | 23.10.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Rabobank в индонезийската столица Джакарта. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Централата на Rabobank в индонезийската столица Джакарта. Снимка: Архив Ройтерс

Холандската банка Rabobank е заплашена от глоба от около 1 млрд. долара по извънсъдебно споразумение заради манипулиране на ключови ставки на Лондонския междубанков валутен процент (LIBOR - London Interbank Offered Rates) и негови аналози като Европейския междубанков лихвен процент (EURIBOR - European Interbank Offered Rate), съобщи британският вестник Financial Times, като се позова на информация на трима свои източници, запознати с проблема.

По техни данни надзорни органи от Великобритания, Холандия и САЩ още през следващата седмица могат да наложат наказание на банката.

Регулаторите продължават да налагат глоби на фирми, свързани със световния скандал с LIBOR, който разклати доверието във финансовата система, посочват от изданието.

Адвокати са убедени, че неочаквано голямата глоба за Rabobank, която би била втора по размер по случая с манипулирането на LIBOR, ще предизвика притеснение у онези кредитни институции, които са разследвани и все още не са постигнали споразумения с регулаторните органи на най-развитите икономики в света.

„Това е доста притеснително“, каза един от тях. „Изглежда ще трябва да се очаква увеличаване на размера на наказанията“, добави той.

От Rabobank и регулаторните органи, провеждащи разследвания по случая, са отказали коментар за  Financial Times.

Британските банки Barclays и Royal Bank of Scotland, както и швейцарската UBS и брокерската компания Icap заради обвинения в манипулирането на LIBOR вече платиха на регулаторни органи в различни държави близо 2,6 млрд. долара по извънсъдебни споразумения. В полезрението на надзорните органи попаднаха десетки банки и брокерски компании, включително JP Morgan Chase и Citigroup.

Ставките на LIBOR отразяват средния процент, при който 16-те банки от лондонското Сити са готови да се кредитират взаимно в основните световни валути. Те се използват в световен мащаб като база за различни финансови инструменти – от кредити за автомобили и ипотеки до най-сложни транзакции – на обща стойност над 500 трлн. долара.

Разследванията около LIBOR и аналозите му привличат голямо внимание, тъй като могат да доведат до важни прецеденти и да създадат предпоставки за искове за компенсации.

Rabobank е основана през XIX век като земеделска банка. Тя се подготви за извънсъдебно споразумение по разследванията около скандала с  LIBOR, като през тази задели резерви, понижили сериозно печалбата ѝ през първите 6 месеца на 2013 г. През миналата седмица кредитната институция анулира бонусите за почти всички свои служители, включително изпълнителният борд.

Тя уволни няколко свои служители и продължава да плаща обезщетения на най-малко двама души, замесени в разследването на скандала с LIBOR.

Очакваше се извънсъдебното уреждане на случая да бъде сключено по-рано през октомври, но развръзката се забави, тъй като американските регулаторни органи останаха почти без работещ персонал заради частичното блокиране на дейността на федералните служители, предизвикано от липсата на бюджет за новата финансова година, която започна на 1 октомври.

Коментар на Каролин Конан от Bloomberg вижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
индианеца
преди 10 години
Как беше новата мода у нас ... да вържем кредитите към "пазарен" индекс.А не, мерси.Мафия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още