IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоба от 13 млрд. долара грози Bank of America

Обвиненията на Министерството на правосъдието на САЩ отново са за неправомерна търговия с ипотечни ценни книжа

18:12 | 16.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Глоба от 13 млрд. долара грози Bank of America

Ръководството на Bank of America Corp. (BofA) се е срещнало с представители на Министерството на правосъдието на САЩ, за да преговаря по евентуално извънсъдебно споразумение на стойност 13 млрд. долара.

Обвиненията към американския кредитор са за неправомерна търговия с ипотечни ценни книжа, съобщава MarketWatch, позовавайки се на две лица, запознати със ситуацията. Срещата се е състояла по искане на адвокатите на BofA, но според анонимните лица не се е стигнало до консенсусно решение.

Банката е предложила да плати 13 млрд. долара. Предвижда се част от глобата да бъде платена в брой, а с друга част да бъдат покрити дългове на нейни клиенти. Въпреки това щатското правосъдно министерство настоявало за още по-големи компенсации, добавят лицата. През юни Wall Street Journal съобщи, че банката води преговори за плащането на 12 млрд. долара.

През второто тримесечие BofA отчете нетна печалба от 2,3 млрд. долара, което е с 4 млрд. долара по-малко спрямо същото тримесечие на миналата година. От банката съобщиха, че са заделили 4 млрд. долара за съдебни разноски, пояснявайки решението си с „предишни съдебни въпроси, свързани с ипотечни ценни книжа“.

Най-вероятно става дума за случая с AIG и за преговорите с Министерството на правосъдието на САЩ. Заделените средства са доста над резервите за 471 млн. долара, отделени преди година, за подобни цели.

Приходи за тримесечния период достигнаха 21,96 млрд. долара, което е спад от отчетените 22,9 млрд. долара през тримесечието година по-рано.

В края на май BofA внесе нов капиталов план във Федералния резерв. През април банката съобщи за сгрешени данни относно капиталовите съотношения по време на последните стрес тестове в американската банкова система и впоследствие коригира доклада си за Фед.

В началото на седмицата пък Citigroup се съгласи да плати глоба от 7 млрд. долара за подвеждане на инвеститори относно реалната стойност на ценни книжа.

В първите часове на търговията на Wall Street акциите на кредитора поевтиняват с 2,04% до 15,49 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още