IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоба от 7 млрд. долара грози Citigroup

Разследването на Министерството на правосъдието на САЩ срещу кредитора за неправомерна продажба на ипотечни ценни книжа продължава

11:20 | 09.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Глоба от 7 млрд. долара грози Citigroup

Citigroup Inc. може да плати около 7 млрд. долара, за да разреши съдебно разследване в САЩ по подозрения, че банката е измамила инвеститори със стотици милиарди долари посредством неправомерна търговия с ипотечни ценни книжа в разгара на финансовата криза, споделя пред Ройтерс лице, запознато с процесите.

По-голямата част от плащането най-вероятно ще бъде в брой, но няколко милиарда долара от въпросната сума ще бъдат предоставени под формата на помощ за пострадалите кредитополучатели, твърди анонимният източник. Според него официално съобщение за споразумението между трезора и Министерството на правосъдието в САЩ ще бъде направено най-рано през следващата седмица. 



Представители на Citigroup са отказали коментар, а говорителката на щатското правосъдно ведомство не е отговорила на запитванията на агенцията.

Сумата от около 7 млрд. долара ще бъде по-висока от очакванията на анализаторите, базирайки се на размера на бизнеса с ипотечни ценни книжа на банката.

Анализатори на Wall Street първоначално изчислиха, че Citigroup разполага с около 3 млрд. долара под формата на резерви, които ще бъдат похарчени за разрешаване на съдебното споразумение. Миналият месец щатските власти изискаха повече от 10 млрд. долара от кредитора, пише още Ройтерс.

Разговорите между американските власти и Citigroup обаче удариха на камък, след като двете страни бяха далеч от постигането на споразумение, а Министерството на правосъдието започна подготовка по съдебното дело.

В понеделник банката ще оповести своите финансови резултати за второто тримесечие. Средната прогноза на анализаторите е, че Citigroup ще спечели 3,4 млрд. долара.

През ноември JPMorgan Chase плати 13 млрд. долара, за да разреши редица съдебни дела. Американските власти определиха случая като „пример за другите банки“.

Друга щатска банка - Bank of America Corp. също води преговори за разрешаването на подобни съдебни разследвания. Наскоро подобна съдба сполетя една от най-големите европейски банки. BNP Paribas трябваше да плати солидна глоба поради нарушени санкции, наложени от САЩ, върху други страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още