Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Глобалният компромис за минимален корпоративен данък ще се постигне трудно

ОИСР търси равновесие, заяви д-р Рафаеле Петруци

гледано: 827   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Глобалният компромис за единен корпоративен данък, към който се стремят САЩ, ще бъде много труден за постигане. Това заяви д-р Рафаеле Петруци, WU Transfer Pricing Center, Tax Law Institute for Austrian и International Tax Law, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

“Организацията за икономическо сътрудничество и развитие се опитва да постигне равновесие по целия свят, но икономиките са различни - някои от тях внасят повече, други изнасят повече”, коментира д-р Петруци. Той отбеляза, че напоследък тенденциите подлежат и на промени. 

“ОИСР и САЩ искат да постигнат споразумение с приобщаваща рамка, която включва 137 държави, така че компромисът ще бъде изключително труден, особено предвид малкия срок за постигането му - преди края на юни тази година”.

Д-р Петруци обясни, че предложението на американския финансов министър Джанет Йелън включва прилагане на минимални данъци върху приходите, които компаниите генерират в чужбина. "Ще се увеличи минималният данък от 10,5 на 21%. Премахват се изключенията и калкулациите ще се правят въз основа на приходите във всяка стрна", посочи той.

"Конкретните стимули не са споменати, но все още ще има някои данъчни стимули, особено за многонационалните американски компании".

Експертът коментира и отражението на предложението в Европейския съюз. Той отбеляза, че желанието на блока да се стигне до сделка за обща данъчна база за многонационалните компании е различно.

“Няма да е лесно да се постигне споразумение, ЕС не успя да го направи в рамките на блока, на трансатлантическо ниво ще е още по-трудно”, посочи гостът.

Експертът коментира и възможностите за данъчни стимули в определени случаи.

“Компаниите правят инвестиции не заради данъчните ставки, а заради възможностите за развитие. Може да се обмислят определени изключения, но колкото повече компромиси се направят, толкова повече опити за избягване на данъците ще има”.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Технологичните акции повлякоха надолу американските индекси